Mladi po klubovima gutaju gnojivo za biljke i umiru!

Europskim noćnim klubovima širi se nova pošast.

10.5.2010.
13:40
VOYO logo

Droga mefedron prvi put se pojavila u drugoj polovici prošle godine, kada ju je registrirao Nacionalni monitoring centar za droge, a na ulici je poznata kao 'mijau-mijau' ili 'Mad Cat', tj. 'Luda mačka'.

arti-201005020122006Dileri je prodaju kao prašak za šmrkanje ili otapanje u pićima, a u znatnoj mjeri joj je put prokrčila jeftina afrička droga khata – zamjena za kokain, koja se početkom prošle godine, ubrzo nakon izbijanja ekonomske krize, počela naglo širiti po Europi, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Činjenica koja najviše zabrinjava je to što se mefedron može legalno nabaviti putem interneta kao sredstvo za poticanje rasta biljaka.

Mefedron nije na popisu zabranjenih supstancija, te su se u slučaju 'Lude mačke' autori inspirirali kemijskom strukturom prirodnog kathinona koji zakon više ne dopušta, ali pojedinim manjim promjenama dobivena je legalna supstanca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Mad Cat' proizvodi euforična stanja, ali bez halucinacija, također rezultira osjećajem otvorenosti, razgovorljivosti i smanjuje osjećaj gladi, opisuju ovu drogu kriminalisti i toksikolozi. Tjelesni simptomi očituju se u širenju zjenica, crvenilu i svrabu te jakom znojenju.

Registrirani su i sporedni učinci, kao što su glavobolja, lupanje srca, mučnina, dehidracija, paranoja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sigurno je da, prema učincima, odnosno posljedicama, koje opisuju korisnici, mefedron izrazito opterećuje srce i da se njegova konzumacija nikako ne može označiti sigurnom, a naročito se nikako ne bi smio kombinirati s drugim drogama.

U Velikoj Britaniji, iako nije sasvim potvrđeno, smatra se da je mefedron izazvao nekoliko smrtnih slučajeva u kojima je bio kombiniran s marihuanom i alkoholom. Nije, ipak, dokazano da sam po sebi izaziva smrtni ishod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad je zabranjen u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, zemljama poznatima po organizaciji zdravstva, suzbijanju i liječenju narkomanije, piše Slobodna Dalmacija.

Prethodni članak:

arti-201004220722006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo