MLADI HRVATI VOLE SEKS: / Godišnje imaju četiri sata seksualnog odgoja, a u odnose stupaju već sa 17 godina

Image
Foto: PIXSELL, Željko Lukunić
14.10.2016.
9:04
PIXSELL, Željko Lukunić
VOYO logo

Da nauče kada od zametka postaje plod, osmoškolci imaju dva sata nastave od sveukupno šest, koliko je predviđeno za upoznavanje građe ženskih i muških reproduktivnih organa, tijeka trudnoće i spolno odgovornog ponašanja. U srednjoj školi za to imaju još četiri sata, i to je to - donosi RTL u svome prilogu.

Image
REAGIRAO DORH: /

'Policija istražuje okupljanje pred bolnicama i molitvu protiv abortusa'

Image
REAGIRAO DORH: /

'Policija istražuje okupljanje pred bolnicama i molitvu protiv abortusa'

Nedovoljno sati i edukacije

"Broj neželjenih trudnoća koji se događa među mladim ljudima očiti je pokazatelj da to nije dovoljno sati. Nema dovoljno edukacije", kaže Renata Banjan, profesorica biologije u Prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji u Osijeku dodajući kako im ondje organizirano dolaze i studenti medicine predavati o spolnom sustavu, spolnoprenosivim bolestima, kontracepciji i odnosima u vezama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj djevojke i mladići prvi spolni odnos imaju u prosjeku sa 17 godina. Sedamdeset posto ih je, prema anketi, koristilo kondom kao zaštitu od neželjene trudnoće i spolnih bolesti, a ostali ništa.

Image
Foto: PIXSELL, Davor Višnjić

ZNANSTVENIK NA HRT-u NAPAO SPOLNI ODGOJ: ‘To su genetski poremećaji i bolesti’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi rano počinju, a škola ih ne prati

No, ima i djece koja ranije ulaze u seksualne odnose, ali problem je u tome što obrazovni sustav slabo prati te trendove među tinejdžerima.

"Kad uzmete u obzir cijelu halabuku koja je nastala oko uvođenja zdravstvenog odgoja i onda se sjetite da je zapravo o seksualnosti i reproduktivnom zdravlju riječ o jednom i pol satu godišnje", kaže Aleksandar Štulhofer s Katedre za seksologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je pitanje zdravstvenog odgoja postalo dominantno političko i vjersko.

"Skandinavske zemlje počinju mnogo ranije sa sadržajima koji su prilagođeni specifičnoj dobi. A što se nas tiče, kao i svake zajednice, to pitanje nije samo znanstveno", kaže Štulhofer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo