PRIVRŽENOST ILI MANJAK NOVCA? / Mladi Hrvati se najteže u EU odvajaju od mame i tate! Istražili smo zašto...

Hrvatska je prvak u Europskoj uniji po broju muškaraca koji i dalje žive kod roditelja

19.12.2018.
22:00
VOYO logo

Hrvatska je prvak u Europskoj uniji po broju muškaraca koji i dalje žive kod roditelja.

Novo istraživanje Eurostata pokazuje da za muškarcima u Hrvatskoj ne zaostaju ni žene - u toj kategoriji smjestili smo se na drugo mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip ima 25 godina i diplomu u džepu. I još uvijek živi s mamom. "Pa trenutno je to zapravo jedina opcija s obzirom da sam prije koji mjesec tek završio fakultet. Još nemam nikakav stalan posao tako da nemam primanja dovoljna da bi se mogao osamostaliti", kazao je Josip Miličević iz Zagreba. 

93 posto mladih Hrvata živi kod roditelja

Dok traži posao, ovaj politolog mami pomaže u svemu pa i u kućanskim poslovima. A pomaže i ona njemu. "Meni je zasad to sasvim u redu i dobro funkcionira i nema nekakvih sukoba ili tako nešto. S druge strane, ogroman problem je to što mladi na taj način ne samo da nemaju samostalnost, nego je pitanje kakve to tragove psihički ostavlja na mladima, mogu li se osamostaliti, mogu li razmišljati o bračnom životu i promjenama", rekao je Josip. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U cijeloj Europskoj uniji baš Hrvati između 16 i 29 godina najviše ostaju živjeti s roditeljima. Njihov udio je čak 93,1 posto. Slijede muškarci iz Slovačke s 89,2 posto. Dok je najmanje muškaraca koji žive s roditeljima - u Danskoj, njih 39,5 posto.

"Mislim da su krivi roditelji. Treba ih potjerati da se malo snalaze", kazala je Danica. "Sin živi sa mnom zbog toga što je teško naći posao u Hrvatskoj", objasnila je Sanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I žene u Hrvatskoj nerado napuštaju mamu i tatu. Ipak, to za dlaku teže pada djevojkama s Malte. Pod istim krovom s roditeljima ostaje 82,4 posto žena mlađih od 30 godina. Hrvatice su na drugom mjestu s 82,3 posto. Najaviše u Europi osamostaljuju se Finkinje. S mamo i tatom živi tek 30,1 posto mladih žena.

Bojimo li se odvajanja ili nemamo novca?

Boje li se Hrvati odvajanja od roditelja ili nemaju novaca? "Obitelji su svagdje otprilike slične. Ne možemo reći da smo mi sad više vezani uz svoje roditelje nego netko u Njemačkoj, Engleskoj ili Francuskoj jer svi su vezani za roditelje. Prije svega rekao bih da je to ekonomski čimbenik. Danas je situacija takva da je teško kupiti nekretninu, krediti su nepovoljni, plaće su male", rekao je Ivo Turk s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa i Josip s početka priče očekuje da ključ u svoju bravu neće moći staviti ni sljedeće godine.  

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo