HIT PROIZVOD / Mladi entuzijasti pokrenuli biznis u Istri, prva narudžba iz Emirata već je stigla: 'Vani prepoznaju kvalitetu'

Mlada istarska ekipa otvorila je u Poreču prvu hrvatsku tvornicu papirnatih slamki

21.10.2019.
7:00
VOYO logo

Europska je unija zabranila jednokratnu plastiku, a kako doskočiti potrebama potrošača zna mlada istarska ekipa. U Poreču je otvorena prva tvornica papirnatih slamki u Hrvatskoj. Ovaj potpuno razgradiv proizvod postao je hit i u Europi.

Testirali su četiri vrste papira

Kako proizvesti slamku koja nekoliko sati izdrži u bilo kojem piću da bi se zatim razgradila bez traga - mlada ekipa istraživala je pune dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Testirali smo četiri vrste papira, od toga nam je samo jedan funkcionirao, tj. dva su funkcionirala, ali jedan se ponašao. To je papir koji trenutno koristimo, on se dobro ponaša i u vodi, alkoholu i u gaziranim pićima. Testirali smo ljepila više od osam dobavljača i samo su se dva pokazala optimalnima, koja rade'', objasnio je Goran Mačinko, suvlasnik Tvornice papirnatih slamki.

Danas iz njihove male hale izlazi više od 50.000 slamki na dan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Slamka se radi od tri sloja papira. Znači, mi dobijemo veliku rolu, ovisno o tome hoće li će se raditi cijela ili bojena, one se daju na bojenje. Nakon toga one se režu u male trakice ovisno koji sloj se radi. Ta tri soja se motaju i ta tri sloja se formiraju u tu slamčicu'', objasnio je Mačinko.

Beskonačna slamka zatim ide pod noževe pa u sušilicu. Za kupnju strojeva dvaput su putovali u Kinu, a halu su opremili po strogim europskim standardima zaštite okoliša. Tvrtka ima četiri djelatnika, a uskoro namjerava zaposliti još troje ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nada je u narudžbama iz inozemstva 

''Ekipa je mlada, svi su super, baš je uživancija ovdje raditi'', izjavio je zaposlenik Robert Jovičić.

I investicija od gotovo 200.000 eura polako se vraća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Evo imamo prvu narudžbu za Ujedinjene Arapske Emirate. Mi računamo na izvoz, jer vani prepoznaju kvalitetu, njima nije problem adekvatno platiti'', rekao je Mačinko.

Iako su dobro krenuli, svjesni su da se moraju dobro pozicionirati na tržištu. Ono što im definitivno ide u prilog jest što Europska unija od 2021. zabranjuje sav plastični pribor za jelo pa će ove slamčice u još većem broju kliziti po traci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo