Mladen Bajić bojkotirao premijerku

Sastanak koji bi olakšao donošenje odluka u javnim poduzećima premijerka Jadranka Kosor prvi je put najavila još 7. ožujka, no iz DORH-a su odgovorili da za takvim sastankom nema potrebe

23.5.2011.
8:56
VOYO logo

Premijerka Jadranka Kosor nikada nije, iako je to u ožujku najavljivala u više navrata, organizirala sastanak predstavnika javnih poduzeća, Hrvatske udruge poslodavaca i državnog odvjetništva s ciljem da rastjera strah od DORH-a kod direktora državnih poduzeća i da oni puno brže donose poslovne odluke.

Da do takvog sastanka nije došlo, potvrdili su i u Banskim dvorima, ali i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, a neslužbeno isto tvrde i u DORH-u. U Vladi priznaju da sastanka nije bilo, ali da su pojedinačno bili rješavani problemi ukoliko su nepotrebno zapinjale pojedine odluke na koje se čekalo zbog mišljenja DORH-a, ali napominju da Vlada ni na koji način nije željela utjecati na DORH. Direktori javnih poduzeća ističu kako nikada nisu bili pozvani na takav sastanak, niti bi im on puno pomogao jer dnevno potpisuju i po nekoliko desetaka odluka i jedino u što se mogu pouzdati je da oni koji ih pripremaju dobro poznaju zakone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strah od istrage, anonimne prijave iz vlastitog poduzeća postoji, ali ne može tvrtka zbog toga stajati. Ili si spreman voditi poduzeće i donositi odluke, ili će tvrtka zaostajati zato što bi netko mogao propitivati bilo koju odluku. Važno je držati se zakona, a u tisućama odluka koje sam potpisao u svom mandatu, sigurno postoji i pokoja koja je mogla biti bolja, kad se o njoj naknadno razmisli, kazao je direktor jednog javnog poduzeća za Novi list.

Sastanak je premijerka prvi put najavila 7. ožujka nakon razgovora s čelnicima Hrvatske udruge poslodavca, uz obećanje da će pisati glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i da će ga pozvati na sastanak s predstavnicima Vlade i HUP-a kako bi se vidjelo "može li se doprinijeti olakšavanju provedbe zaleđenih projekata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz DORH-a je promptno stigao odgovor da nema potrebe za takvim sastankom i da direktori ne trebaju strahovati ako rade zakonito.

Tjedan dana kasnije, nakon sastanka s tridesetak najvećih domaćih kompanija, koje su se također žalile da se u javnim poduzećima odluke presporo donose, premijerka je ponovno najavila sazivanje sastanka s DORH-om, ali je direktorima javnih poduzeća zaprijetila smjenom ako nisu spremni donositi odluke koje će ubrzati realizaciju velikih projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ergović: Važno da je poslana poruka

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavca Ivan Ergović također kaže da sastanka nije bilo, ali napominje da u tome ne vidi nikakav problem.

"Premijerka im je poslala poruku da sada moraju raditi svoj posao i donositi odluke važne za tvrtku, ali i za hrvatsko gospodarstvo i mislim da je to dovoljno. Nije nužno da se organizira sastanak s DORH-om", zaključuje Ergović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103250646006 arti-201105210343006 arti-201105030840006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo