odjednom se može? / Mjesec i pol dana od poplave, nitko ne popravlja puknuti nasip u Sisku. Nakon što smo objavili priču, preokret!

Image
Foto: Edina Zuko/Pixsell

Iz Konjičke Udruge Kas rekli su nam da su na rubu očaja jer se iz Hrvatskih voda oglušuju o njihove pozice da poprave privremeni nasip od box barijera koji je uništen u posljednjoj poplavi. Zato ni konji nisu vraćeni u svoje prostore, a djeca s poteškoćama u razvoju nemaju rehabilitaciju

6.7.2023.
16:38
Edina Zuko/Pixsell
VOYO logo

Tek nakon što smo poslali novinarski upit i tek nakon što je priča o konjičkoj "Udruzi Kas" objavljena na našem portalu, Hrvatske vode javile su se i najavile dolazak u sisačko naselje Galdovo u kojem je prije mjesec i pol dana popustio privremeni nasip Save te potopio udrugu za rehabilitaciju djece i odraslih s poteškoćama i invaliditetom "Kas".

Podsjetimo, udruga je na oko 200 metara od privremenog nasipa na Savi i njezin prostor potpuno se potopio 19. svibnja nakon što je nasip popustio, a voda je na području konjičke udruge na mjestima dosezala i šest metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U samo 20 minuta sve je uništeno, a voda se na području štala, tvrde u udruzi, zadržala 10 dana, u prostorijama ureda 8 dana. Uništena je dokumentacija, mnogo opreme.

Konje su tada evakuirali te se i dalje nalaze na privremenom smještaju u Topolovcu. U razgovoru s Alenkom Berendikom iz "Udruge Kas" doznali smo da konji probijaju barijere i bježe, da imaju problema jer im se mještani približavaju i smatraju da im životinje neće ništa, a tim moguće dovode i sebe i životinje u opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričala nam je i da su u udruzi očajni jer nitko iz Hrvatskih voda ne dolazi sanirati stanje i ojačati privremeni nasip.

Image
Foto: Igor Šoban/Pixsell
Image
Foto: Igor Šoban/Pixsell

Ovako je izgledao prostor udruge za terapijsko jahanje prije mjesec i pol dana kada je sve poplavilo u samo 20 minuta

"Ako pustimo da se ništa ne događa, udrugu ćemo moći zatvoriti. Svi će ostati bez terapijskog jahanja, 65 korisnika od koji je 47 djece", rekla nam je Alenka Beredika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispričala nam je da su im se iz Hrvatskih voda prestali javljati, da se oglušuju o njihove molbe da dođu te nam je više puta rekla da sumnja da će se sve srediti do jeseni kada kreću nove kiše, a onda i nove poplave.

Slučajno ili ne, odmah nakon što smo objavili priču o "Udruzi Kas" i njihovim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gotovo ne mogu vjerovati. Odmah po objavi priče zvali su i najavili dolazak. Bili su tu, rekli da će dio toga srediti za dva dana, da će i nasip riješiti", govori Alenka Beredika.

Dodaje da od dana poplave ne spava, da je sva rad udruge vraćen na "početne postavke", sve ono što su radili 21 godinu uništeno je. Boji se i za budućnost projekata za koje su dobili financiranje od EU. To treba pravdati i kaže da imaju razumijevanja za njihove probleme, ali da neće dovijeka moći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pod opis poslova fizijatra, sad ću staviti da je mjesec i pol dana radio ono što nije njegov posao. To je čišćenje štala. Jer to je istina, djece tu nema", govori nam.

Image
Foto: Igor Šoban/Pixsell
Image
Foto: Igor Šoban/Pixsell

Na sam dan kad je bujica u svega 20 minuta sve poplavila, slike su izgledale kataklizmično. Naši reporteri su u čamcu HGSS-a doslovno plovili kroz prostor konjičke udruge, rukom su mogli dosegnuti košarkaški koš, sve je izgledalo apokaliptično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naša sugovornica kaže da je problem s nasipom taj što je on popustio za vrijeme petrinjskog potresa.

"Nastale su velike raspukline i morali su ga srušiti. Izgradili su privremeni nasip od box barijera no nakon svake veće kiše, imali bi poplavu u udruzi. Lani su dodatno učvrstili box barijere, ali ne sve i na dijelu koji nije učvršćen došlo je do prodora vode prije mjesec i pol dana", kaže Anita Trstenjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POMOĆ TREBA DJECI /

Danas iz prostora Udruge KAS kojeg su zadesile poplave: 'Očekujemo pomoć od Ministarstva i Grada - obećali su nam'

Kaže, to se pod hitno mora riješiti i ranije nam je rekla kako sumnja da će Hrvatske vode uspjeti sve sanirati do jeseni.

Podsjetimo, na naš upit iz Hrvatske vode o svemu su rekle: "Hrvatske vode nakon poplave površina konjičke udruge Kas planiraju u sljedećih 10-tak dana izvršiti popravak srušenih ograda zbog pumpanja i ravnanje terena na lokacijama mjera obrane od poplava. Na lokaciji oštećenja privremenog nasipa od box barijera potrebno je prvo detektirati gdje izlazi cijev koja je pukla i koja je njezina namjena, kako bi mogli odrediti način sanacije privremenog nasipa ako se za to ukaže potreba. Obnova lijevoobalnog savskog nasipa oštećenog u potresa je u tijeku i završetak sanacije očekujemo početkom rujna 2023. godine te će se tada stvoriti uvjeti i za uklanjanje privremenog nasipa od box barijera kod udruge Kas."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE I OVO Na mjestu smo gdje se probio nasip Save: 'IZ čamca rukom možemo do košarkaškog koša, voda je i 6 metara'

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo