plemenita misija / Mješanac Zolo spasio deset njuškica u pet godina: svake godine četiri puta donira krv

Image
Foto: Thinkstock

Zahvaljujući Zolovoj vlasnici, u Hrvatskoj postoji internetska baza pasa donora, a u nju se u proteklih pet godina upisalo više od stotine vlasnika pasa iz cijele zemlje, najviše iz Zagreba

8.3.2018.
15:58
Thinkstock
VOYO logo

Čupavac Zolo, mješanac belgijskog ovčara i zlatnog retrivera, ima plemenitu misiju. Svake godine četiri puta donira svoju krv, a dosad je spasio čak deset "njuškica", piše 24sata.

"Zolo je pas ljubavi. Rođen je na Valentinovo. Iako je ovako jako živahan i ‘bedast’, kod veterinara je miran. Već zna cijelu proceduru kad daje krv, a i veterinari ga obožavaju. Uvijek dobije neku slasticu, pa u tome maženju ni ne shvati da su mu stavili iglu u žilu", priča ponosna vlasnica Petra Pajtak (31), a upravo zahvaljujući njoj, u Hrvatskoj postoji internetska baza pasa donora. U bazu se u proteklih pet godina upisalo više od stotine vlasnika pasa iz cijele zemlje, najviše iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bila sam u situaciji kad su mi otrovali labradora starog 14 godina. Nasreću, imao je od koga dobiti krv, ali što da nije? Ta me je situacija navela na razmišljanje. Kod nas ne postoji banka krvi, donori se traže preko Facebooka, a tad je svaka sekunda bitna", rekla je Petra, kojoj je u tome pomogla i Petra Puvača iz Udruge Sedma od Devet. 

Minimalna kilaža psa je dvadeset kilograma, moraju biti zdravi i redovito cijepljeni, biti staloženi i tjelesne građe koja omogućuje lak pristup krvnim žilama te, naravno, imati predanog vlasnika. Postupak ne traje dulje od pola sata, a oporavak je također brz. Zolo inače daje krv iz noge, ali krv za Lotu izvadili su mu iz vratne žile, što je, kazala je Petra, bilo jako rizično. "Ljudi, upisujte se u bazu na www.ljubimci-donori.com. Zolo sad mora na kratki godišnji", zaključila je Petra kroz smijeh, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelu priču možete pročitati ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo