Ne slažu se / Mišljenja struke podijeljena: je li e-cigareta otrov ili medicinski proizvod?

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Konferencija naziva "Budućnost e-cigareta i drugih proizvoda smanjene štetnosti“ održava se danas u Novinarskom domu u Zagrebu.

30.5.2017.
11:35
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Može li nam e-cigareta pomoći u prestanku pušenja, radi li se o medicinskom pomagalu, ili je pak jednako opasna po zdravlje kao i nikotinska cigareta? Pitanja su to o kojima se raspravlja i u Hrvatskoj, pa je sukladno tome danas u Novinarskom domu organizirana konferencija naziva "Budućnost e-cigareta i drugih proizvoda smanjene štetnosti“  

Konferencija je osmišljena kao prilika za nepristrano iskazivanje mišljenja za znanstvenike, političke kreatore, medicinske i javnozdravstvene djelatnike i dionike e-cigareta, uslijed brojnih polemika koje prate ovaj pušački trend.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>> Novi udar na pušače: zakonom se zabranjuju arome, a najviše se mijenjaju pravila za elektroničke cigarete

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> E-cigarete sadrže toksične tvari?

I na konferenciji je došlo do jasne polarizacije između tabora onih koji smatraju ovaj trend pozitivnim, te onih koji ističu da je e-cigareta štetna. Filip Tokić iz Udruge korisnika osobnih isparivača - CROHM, kazao je da "e-cigarete imaju potencijal da postanu medicinski proizvod". "Zabranom e-cigareta, favoriziraju se nikotinske cigarete", smatra on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, dr. med. Alma Rožman, specijalist za pućne bolesti i tuberkulozu, kratko i jasno tvrdi: "e-cigarete su otrovne".

Ognjen Brborović, predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida u medicinske svrhe, osvrnuo se pak na sadašnji zakon s kojime je vrlo nezadovoljan. "Smatram da vrlo bahato i balkanski propuštamo priliku da sami sebi pomognemo", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo