MISLITE DA VAŠ ODVOJENI OTPAD ZAVRŠAVA NA ISTOJ HRPI? / Novinar je pratio ekipu Čistoće cijeli dan, evo gdje su završili

Image

RTL-ov reporter provjerio je ima li smisla odvajati otpad i kuda se odvozi

18.10.2018.
20:29
VOYO logo

Budući da Zagrebom kruži priča da nema smisla razdvajati otpad jer ionako sve završi na jednom, istom mjestu, RTL-ov reporter Josip Antolić provjerio je koliko ima smisla odvajati otpad te kuda se odvozi jednom kada se pokupi, piše RTL.

Mit se proširio nakon što se početkom godine pojavila snimka koja je navodno potvrdila sumnje da se sve baca na isto mjesto, no pokazalo se ipak da je riječ o istom sadržaju iako su podzemne kante iste boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je doznao RTL-ov reporter, dok se miješani komunalni otpad odvozi se na Jakuševac, papir se odvozi u tvrtku na istoku Zagreb, a staklo u dvije tvornice. Metal se odvozi u privatnu tvrtku na Jankomiru, a biootpad u Holdingovu tvrtku Zrinjevac.

Na papiru se zarađuje dosta novaca

Papir je jedna vrsta otpada na kojoj Čistoća zarađuje dosta novaca, kojeg se i najviše prikupi odvojenim prikupljanjem. Čak oko 5300 tona prikupljeno je u prvih osam mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozač Čistoće, Ivan Hleb rekao je za RTL da su građani nekada svašta ostavljali u kantama, no naučili su odvajati. Neki ga znaju pitati koliko to ima smisla i odvaja li se doista otpada ili sve završi na Jakuševcu.

Kako bi razbili urbani mit prema kojemu sav otpad završi na istom mjestu, RTL je pratio jednu istu ekipu Čistoće tijekom dana, od ulica na kojima su prikupljali otpad pa sve do tvrtke na istoku grada koja otkupljuje zagrebački papir, gdje se papir sortira, pakira i šalje prema tvornicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor Reoma grupe, Fatmir Ademi rekao je da su oni jedini licencirani i najveći izvoznici kartona za Kinu. Nakon sortiranja, papir šalju izravno u hrvatske i europske tvornice.

Goran Brandić, voditelj podružnice Čistoće, izričito tvrdi da je riječ o netočnim glasinama kada je u pitanju stavljanje otpada na isto mjesto. Rekao je da otpad "ne ide u isti koš".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plastika je postala bezvrijedna roba

Zbog cijene na svjetskom tržištu, plastika je postala neisplativa za otkupljivanje, rekao je direktor Reoma grupe Ademi, pa je tvrtka koja je otkupljivala papir, prestala s otkupom.

Ipak, do 2020. postoji odredba prema kojoj svi hrvatski gradovi moraju odvojeno prikupiti i reciklirati 50 posto papira, plastike, stakla i metala, piše RTL. Zagrebačka čistoća je sada na 33 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina Zagrepčana ima samo plave i zelene kante, a krajem godine dobit će kante za biootpad te vrećice za plastiku i metal. Staklo će se nastaviti bacati u kontejnere na zelenim otocima.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo