Bez ročišta u dvije godine / Praksa Mislava Kolakušića: Javno gorljivi protivnik predstečajnih nagodbi, a kao sudac ih - odobrio 18

Ovaj bivši sudac juri u petoj brzini, kako sam kaže, na funkciju predsjednika, premijera i dvije ministarske

4.6.2019.
14:18
VOYO logo

U javnosti jedno, a na sudu drugo - tako je sad već bivši sudac i budući eurozastupnik Mislav Kolakušić postupao kada je donosio odluke o predstečajnim nagodbama.

U centru pažnje našao se kada je poslao Zakon o predstečajnim nagodbama na ocjenu ustavnosti. To ne bi bilo ništa čudno da nije donosio odluke u kojima ih je odobravao. Inače, u posljednje dvije godine nije održao niti jedno ročište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislav Kolakušić predstečajne je nagodbe prvo osporavao, a zatim odobravao.

Prema informacijama koje smo dobili na Trgovačkom sudu, vidljivo je da je Mislav Kolakušić upravo kao sudac odobrio čak 18 predstječajnih nagodbi. Zato valja spomenuti da je još 2013. upravo Zakon o predstečajnoj nagodbi poslao na ocjenu ustavnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnost ga je tada nazivala sucem pravednikom, a struka kritizirala.

"U odnosu na 18 stranka zakon je u konkretnom slučaju ocijenio ustavnim u cijelosti, a ostalim slučajevima nije imao takvo shvaćanje. Na opisani način, nejednako je postupao u odnosu na stranke u predstečajnim postupcima u svojoj referadi u predmetima za koje je bio zadužen pred Trgovačkim sudom u Zagrebu. Razlog takvog postupanja samo je njemu osobno poznat i ne mogu ga komentirati", komentirao je predsjednik Trgovačkog suda Nino Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"On je kao stečajni sudac bio vrlo neefikasan"

Zakon je donesen kada je u Ministarstvu financija sjedio Slavko Linić s kojim je Kolakušić zaratio i dobio pozornost javnosti.

"On je kao stečajni sudac bio vrlo neefikasan. Stečajevi su mu dugo trajali i išli na štetu vjerovnika. Prema tome, on je jedan od uzročnika da se krenulo s predstečajnim. Zbog neefikasnih i loših sudaca. Nakon toga da bi sebe opravdao podnosi ustavnu tužbu. Ustavnu tužbu mu Ustavni sud odbija. Nakon toga on je neke odobrio. Neke nije odobrio. Što samo znači da on nije poštivao zakon i odluku ustavnog suca", kazao je Linić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

Kolakušića smo kontaktirali za komentar, ali na naše pozive i poruke nije odgovarao. Na njegovoj je stranici osvanula tek poruka biračima o prvom potezu državne antikorupcijske agencije. Njezino osnivanje trebalo bi doći na red ako postane premijer, ministar pravosuđa i unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja moram istovremeno biti onaj koji drži 76 ruku. Ne želim imenovati druge ljude koje ću svako jutro pozivati na sastanak i onda im govoriti kao maloj djeci što bi oni sve trebali. to ću sve ja preuzeti", kazao je Kolakušić jutro nakon osvajanja mandata na europskim izborima.

A kada je još kao sudac preuzimao slučajeve, oni su, čini se, stajali u ladici. U posljednje dvije godine nije održao niti jedno ročište. Zbog toga je dobio i rješenje o negativnoj ocjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno sudbeno vijeće 24. svibnja ga je razriješilo sudačke dužnosti, ali mu tu odluku ne mogu dostaviti jer na adresi iz službene evidencije ne prima poštu. 

Ipak, ovaj bivši sudac juri u petoj brzini, kako sam kaže, na funkciju predsjednika, premijera i dvije ministarske!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i putem mobilne aplikacije te na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo