'SEKTA, A NE POLITIČARI' / Herman opleo po Možemo! zbog tvita i uvođenja građanskog odgoja: 'Rigidna, retrogradna, regresivna sekta!'

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

HDZ-ov potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine zamjera gradonačelniku i novi model odvoza otpada, prijave europskih projekata i gašenje nekih institucija

26.1.2022.
13:28
Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a oglasio se u srijedu, dan uoči sjednice zagrebačke Skupštine. Ocjenjuju da novi model odvoza otpada kojeg je najavio gradonačelnik Tomislav Tomašević nije provediv te da će dovesti do novih poskupljenja i troškova.

“Slažemo se kako je problem sortiranja i naplate otpada u Zagrebu hitno potrebno riješiti, ali ne ovakvim ad hoc rješenjima, nego planiranim i promišljenim modelima koji bi uključili struku, a što nam se čini da nije bio slučaj”, rekao je potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman za N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VAŽNI DETALJI /

Tomašević objasnio tko provjeravati i kažnjavati kako razdvajate smeće: Vrećice za miješani otpad će biti manje?

Image
VAŽNI DETALJI /

Tomašević objasnio tko provjeravati i kažnjavati kako razdvajate smeće: Vrećice za miješani otpad će biti manje?

Upitno mu je to što je varijabilni trošak odvoza velika nepoznanica, jer nije jasno ni je li u skladu sa zakonima. Pita se i je li model financijski održiv za Čistoću i Zagrebački holding ili se radi o "aktivističkoj utopiji" platforme Možemo! Boji se da bi moglo doći do novih poskupljenja i ističe da će se u Zagrebu stvarati milijune plastičnih vrećica.

'Sekta, a ne političari'

Herman se osvrnuo i na objavu savjetnika Možemo! Josipa Jagića koji je na Twitteru komentirao objavu o ubijanju svećenika nakon Drugog svjetskog rata "ironično" napisavši “dobra stara vremena”, što je naišlo na osudu javnosti. Potpredsjednik skupštine smatra da Možemo! time iz dana u dan otkriva “svoje pravo lice i srce” te da "pokazuje da je ona rigidna, retrogradna, regresivna sekta. Sve skupa jako žalosno i zabrinjavajuće."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideologije se plaši i zbog uvođenja dviju izvannastavnih aktivnosti u okviru građanskog odgoja u zagrebačke škole. Smatra da se takav sadržaj po kurikulumu već nalazi u međupredmetnoj nastavi te se pita kako ima novca za to, a nema za roditelje-odgojitelje ili javnozdravstvene aktivnosti.

Naime, sutra će na sjednici Skupštine biti riječi o raskidanju osnivačkih ugovora za dvije zaklade, Hrvatske kuće disanja i Hrvatske kuće srca. Herman je upozorio i na otkazivanje ugovora o osnivanju i djelovanju Europskog doma Zagreb, koji je, prema njegovim riječima, postao središnje mjesto promicanja europskih ideja. Istaknuo je da slična tijela postoje u drugim članicama EU te da nisu ugašena nakon njihova članstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ne poštuje se ništa što nema rigidno zeleno-lijevi predznak, zato što su sekta, a ne političari”, ustvrdio je Herman.

'Klub HDZ-a je bio u pravu'

Predsjednik Kluba HDZ-a i HSLS-a, tvrdi da je "Klub bio u pravu", jer je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ustvrdilo da su gradonačelnik i njegovi zamjenici prekršili zakon imenovanjem članova Uprave i Nadzornog odbora Holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključio je i da se Grad Zagreb mogao prijaviti i za obnovu mreže vodoopskrbe i odvodnje, putem Fonda solidarnosti, ali nije iako postoji gotov projekt. Dodao je da se europski novac mogao povući i za obnovu mostova, klizišta te ostale komunalne infrastrukture. Sporna mu je i dogradnja centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, jer u sporazumu nema ugovora koji je potpisan 2000. godine.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo