skandalozna situacija / Mirovine uskoro rastu, no neki bi umjesto povećanja mogli ostati bez njih!

Za nekoliko dana umirovljenici će na svoje račune primiti uvećane mirovine. No, neki bi umirovljenici umjesto povećanja, u konačnici mogli ostati bez dijela mirovine

5.9.2018.
19:29
VOYO logo

Kad se umirovljenici počnu na Facebooku žaliti, onda je jasno da ih je na to muka natjerala. Veselili se povećanju mirovina, no to bi povećanje mnoge moglo baciti u troškove - potužili su na stranici mirovina.hr. 

"Neki će tom 'povišicom' preći 'prag' pa će im ukinuti oslobađanje od plaćanja participacije. Morat će plaćati dopunsko 70 kuna. Čista računica, guli gdje možeš."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S tim povećanjem ne dobivam ništa nego gubim jer ću za par kuna morati i to plaćati. Pitam se gdje je tu povećanje. Ja sam na gubitku", neki su od komentara na spomenutoj stranici. 

U Sindikatu umirovljenika - ogorčeni. Problem je, kažu, u cenzusu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada uzmete u obzir da se sa 1900 kuna samcu onemogućava da ima pravo na dopunsko zdravstveno osiguranje, a on je debelo ispod linije siromaštva onda se nameće pitanje da li taj čovjek treba umrijeti", kažeMilan Dalmacija iz Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Evo kako ovo obrnuto povećanje djeluje u praksi. Umirovljenik s mirovinom od 1900 kuna ima pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje. Međutim, nakon povećanja njegova će primanja biti za 51 kuna veća. Time će peći limit i morati plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje. Država mu je dakle dala 50 , ali će sebi nazad uzeti 70. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sigurno postoje određene skupine koje će i nakon ovog usklađivanja zbog određenih zakonskih pretpostavki imati ukupno manja primanja međutim u sljedećim potezima zasigurno ćemo se pokušati pozabaviti i njima i naći adekvatna rješenja kako bi se takve stvari u budućnosti izbjegle", Josip Aladrović, ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Na žalost, zdravstveno osiguranje nije jedino što što će neki umirovljenici povećanjem mirovina izgubiti. Mnogi od njih, iz istih razloga jer prelaze određeni prag, ostaju bez besplatnog prijevoza. Mirovina raste, a standard pada. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike