MIROSLAV ŠKORO KOMENTIRAO GAŠENJE 'ALUMINIJA': / 'RH je dopustila propast tvrtke koja je gospodarska žila kucavica Hercegovine'

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Miroslav Škoro smatra da je gašenje mostarske tvrtke Aluminij 'još jedan udarac opstojnosti Hrvata u BiH'

11.7.2019.
21:29
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Nakon što se u srijedu iza ponoći ugašena mostarska tvrtka Aluminij, a pogoni zaustavljeni zbog velikih dugovanja, danas je cijeli slučaj komentirao predsjednički kandidat i pjevač Miroslav Škoro. Prema njegovu mišljenju gašenje Aluminija "još je jedan udarac opstojnosti Hrvata u BiH i jasan pokazatelj nebrige hrvatskih političkih elita s obje strane granice o interesima našeg naroda", piše N1.

Image
NASILNI PROSVJEDI ZBOG 'ALUMINIJA': /

Čelniku HDZ-a BiH bježao pred radnicima; Oglasila se Kolinda s porukom koja se premijeru neće svidjeti

Image
NASILNI PROSVJEDI ZBOG 'ALUMINIJA': /

Čelniku HDZ-a BiH bježao pred radnicima; Oglasila se Kolinda s porukom koja se premijeru neće svidjeti

Maćehinski odnos prema mostarskom gigantu

"Republika Hrvatska dozvolila je propast tvrtke u kojoj ima vlasništvo nad 12% dionica i o kojoj ovisi 50% prometa Luke Ploče, a hrvatski političari koji participiraju u Vladi Federacije BiH suodgovorni su za krah Aluminija koji je gospodarska žila kucavica Hercegovine. Poražavajuće je što ti deklarativni borci za nacionalne interese nisu izašli iz vlasti koja se maćehinski odnosila prema mostarskom gigantu dok je propale industrije iz većinski bošnjačkih područja obilno subvencionirala. Činjenica da su tvrtke poput zeničkog ArcellorMittala dobivale električnu energiju po kudikamo povoljnijim uvjetima od Aluminija dokaz je dvostrukih kriterija i samo jedan u nizu primjera diskriminacije hrvatskih krajeva u susjednoj državi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražit će odgovoran odnos prema vlasništvu

"Kao predsjednik Hrvatske tražit ću da se država odgovorno odnosi prema svome vlasništvu, kako u Hrvatskoj, tako i izvan njezinih granica, i da pitanjima političkog, kulturnog i gospodarskog jačanja Hrvata u BiH pristupa strateški, a ne kao dosad stihijski, kako bi se slične tragedije u budućnosti izbjegle. Podržavam prosvjed radnika Aluminija i građana koji su se s njima solidarizirali, a od predstavnika vlasti očekujem da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se Aluminij ipak sačuvalo", rekao je Škoro.

Podsjetimo, predstavnici radnika ugašenog mostarskog Aluminija objavili su nakon sastanka s čelnikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Mostaru, održanog paralelno s napetim prosvjedom ispred središnjice stranke, da stečaj tvrtke nije rješenje te će se pokušati ponovno pokrenuti proizvodnja i svi radnici vratiti na posao. Predsjednik Skupštine Neovisnog sindikata Aluminija Pero Bebek izjavio je nakon jednosatnog razgovora s Čovićem u središnjici HDZ-a BiH da će se svim radnicima uplatiti mirovinsko i zdravstveno osiguranje i da imaju obećanje da će se proizvodnja ipak nastaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo