ZBOG REFERENDUMA / Ministru Malenici stigla oštra presuda Visokog upravnog suda: Prijeti mu novčana kazna

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Sve je počelo u rujnu 2020. kad je HDZ-ova većina u Općinskom vijeću Pokupskog donijela odluku o preimenovanju ulica na području te općine, uz obrazloženje da postoje kuće bez adrese i kućnoga broja, što stvara administrativni nered i teškoće u dostavi pošiljaka

18.11.2022.
10:09
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Unatoč presudi suda Ministarstvo pravosuđa i uprave opet je zabranilo referendum u Pokupskom pa ministru Ivanu Malenici prijeti i novčana kazna, piše u petak Jutarnji list.

Na službenu adresu ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice ovih je dana stigla vrlo oštra presuda Visokog upravnog suda. Njome je Visoki upravni sud, i to drugi put, ukinuo odluku kojom je Ministarstvo pravosuđa i uprave proglasilo nezakonitom referendumsku inicijativu mještana općine Pokupsko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U presudi se navodi da je Ministarstvo pravosuđa i uprave "pravnom akrobatikom" građanima Pokupskog otežalo ili čak onemogućilo održavanje lokalnog referenduma, da je zloupotrijebilo pravo kako bi onemogućilo volju birača na lokalnoj razini.

Image
STUKINJA ZAGREBAČKOG ŽUPANIJSKOG SUDA /

Maja Štampar Stipić poslala poruku ministru Malenici: 'Nemamo uvjete za rad, Ministarstvo mora riješiti problem'

Image
STUKINJA ZAGREBAČKOG ŽUPANIJSKOG SUDA /

Maja Štampar Stipić poslala poruku ministru Malenici: 'Nemamo uvjete za rad, Ministarstvo mora riješiti problem'

Ministra Malenicu sud upozorava da kao odgovorna osoba u Ministarstvu zbog neizvršavanja pravomoćne presude riskira i novčanu kaznu u visini prosječne jednomjesečne plaće u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je navelo tročlano vijeće Visokog upravnog suda, koje čine suci Mirjana Juričić, predsjednica, te Boris Marković i Blanša Turić, da presude u korist referendumske inicijative "Odlučimo sami" iz općine Pokupsko, a protiv Ministarstva pravosuđa i uprave?

"To je priča koja traje već više od dvije godine", ispričala je lokalna općinska vijećnica iz Pokupskog i članica referendumske inicijative "Odlučimo sami", Martina Popovčić. Grupa građana okupljena u referendumskoj inicijativi "Odlučimo sami" tužila je Maleničino ministarstvo zbog opstrukcije njihove inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je počelo u rujnu 2020. kad je HDZ-ova većina u Općinskom vijeću Pokupskog donijela odluku o preimenovanju ulica na području te općine, uz obrazloženje da postoje kuće bez adrese i kućnoga broja, što stvara administrativni nered i teškoće u dostavi pošiljaka. U Općinskom vijeću Pokupskog od osnutka te općine 1995. većinu ima HDZ, a 27 godina vodi je isti načelnik - HDZ-ovac Božidar Škunjarić.

"Tvrdili su da su stanovnici o toj odluci bili prethodno informirani na općinskim službenim stanicama i da je provedeno javno savjetovanje. Međutim, u desetak ruralnih općinskih naselja živi mahom starije stanovništvo koje ne prati svakodnevno što se događa na internetu pa nisu sudjelovali u javnoj raspravi", kazala nam je lokalna vijećnica i članica referendumske inicijative Martina Popovčić, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo