dugogodišnji problem / Plitvice potpisale sporazum o saniranju otpadnih voda: uskoro stiže novac iz EU

Tek kada riješe problem otpadnih voda, Plitvička jezera moći će računati na novac Europske unije. Zato je danas potpisan sporazum Sporazum o sanaciji i rekonstrukciji vodnih građevina unutar Nacionalnog parka

18.5.2017.
18:49
VOYO logo

Plitvička jezera apsolutno su jedan od hrvatskih bisera. Mamac za tisuće turista kroz sva doba godine.

"Bio sam u Yellowstoneu u Peruu, ovdje je predivno. Jako je lijepo i moram reći čisto", kaže jedan od stranih posjetitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turisti zaključuju ono što vide, no istina ima i svoje drugo lice. 

Otpadne vode iz objekata na Plitvicama odlaze u dva do tri kilometra zračne linije udaljeno mjesto Rastovača gdje se nalazi nedovršeni pročistac voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I on je zakazao. Jama puna fekalija kod mještana Plitvica poznata je i kao 17. jezero.

"A do njega otpadne vode prolaze kroz nekoliko šahtova. Jedan od njih se zaštopao i sve curi u prirodu. Smrad je nesnosan. Sve to nalazi se stotinjak metara od kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mještani Rastovače godinama ukazuju na ovaj užas dok turisti nocenje kraj otvorenog slapa fekalija placaju 40€ po noci.

"Turisti osjete smrad pa pitaju što smrdi. Mi im moramo onda lagat, kažemo da su farme u blizini", Marijan Špehar, Rastovača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovaj problem nitko nije mario godinama. Do danas kada je potpisan ugovor na 300 milijuna eura koji bi trebao riješiti problem otpadnih voda na području nacionalnog parka.

Na području parka postoji nekoliko objekata gdje je ugrađen pročiščivać otpadnih voda. Ovo pitanje pokrenuto je još pedesetih godina prošlog stoljeća, a Domovinski rat zasutavio je cijelu priču. Proračuni su se punili, turisti uživali, a priroda patila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo