Drama u Vrgorcu / Ministrica Vučković za RTL Danas: 'Odvodnja viška vode najvažniji je projekt za vrgorački kraj'

Poplave na tom području traju već nekoliko dana, a Vučković je odgovorila zašto je ga je tek sad posjetila

11.12.2020.
19:15
VOYO logo

Obećanja o pomoći mještanima Kokorića stižu i s lokalne i državne razine. Više o svemu za RTL Danas rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ministrica je danas obišla poplavljeno područje. Obećala je pomoć. Reporterka ju je priupitala kako će Vlada konkretno pomoći ljudima i na koji način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Štete su velike, ovdje je danas bio i izaslanik predsjednika Vlade, general Damir Krstičević. Nažalost, vodostaj je rastao i raste još uvijek. Ja dolazim iz ovog kraja. Takva se poplava nije vidjela više od 50 godina. Najprije treba procijeniti štetu, to će činiti stručne službe. Zatim će županija proglasiti elementarnu nepogodu".

"Sagledat ćemo kolike su štete u poljoprivredi, najviše je u Kokorićima, odnose se na lukovičasto povrće, jagode. Ministarstvo poljoprivrede nešto će biti u mogućnosti financirati  iz programa ruralnog razvoja, a za nešto ćemo morati osmisliti program za sredstva iz proračuna. Važno je procijeniti štete na obiteljskim kućama. Desetak je kuća jako stradalo", poručila je Vučković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani su već opečeni ovakvim iskustvima i žele transparentnost kod dodjele sredstava. Ministrica je odgovorila i kad će to biti i kad mogu očekivati prve novce ili prvu konkretnu pomoć.

"Mislim da smo posljednjih godina, a pogotovo sada dokazali da možemo vrlo reagirati. Moramo pričekati procjenu, a nakon toga ćemo objaviti programe. Ja to mogu prognozirati tek nakon što procjena šteta bude službena, a nešto će se i naknadno procijeniti. Nemoguće je sada procijeniti štetu na trajnim nasadima, to će se mjesecima procjenjivati. Međutim povrće i plastenici, to će moći biti brzo procijenjeno kada se voda povuče", kazala je Vučković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučković je komentirala i projekt odvodnje viška vode koji grad Vrgorac već godinama dogovara kako se ovakve poplave vise ne bi događale.

"Taj projekt se spominje godinama, ali u posljednje dvije, tri godine učinjen je značajan napredak. Hrvatske vode su potvrdile da je pred objavom natječaj za izradu studije, što je najzahtjevniji dio dokumentacije. Naravno da će sredstva biti osigurana. Pripremni radovi su zahtijevali najviše vremene. To je najvažniji projekt za ovaj kraj", ustvrdila je Vučković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskoro se na ovom području očekuje i proglašenje elementarne nepogode, a pomoć Hrvatske vojske zarazit će se kada se voda povuče kako bi raščistili ono sto je voda donijela. 

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo