MINISTRICA MURGANIĆ: / 'Inicijativa #spasime predstavila je zahtjeve koji smo mi već predvidjeli u nacionalnoj strategiji'

Image
Foto: N1 screenshot

Murgainć je rekla da su predstavnici inicijative vidjeli kako su svi njihovi zahtjevi "itekako duboko i daleko bili u pripremi, te su u javnosti komunicirani; međutim,

19.3.2019.
12:00
N1 screenshot
VOYO logo

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je vezano za prosvjed inicijative #spasime, kako je inicijativa predstavila zahtjeve koji su predviđeni u nacionalnoj strategiji borbe protiv nasilja u obitelji i u Konvenciji Vijeća Europe za borbu protiv nasilja, a usvojivši oba ta dokumenta, Vlada se opredijelila da će provoditi sve strateške odredbe koje su bile u pripremi.

Upitana o zahtjevu o izmjeni kaznenog zakona, da se obiteljsko nasilje iz prekršajnog preinači u kazneno djelo, Murganić je rekla kako je cijelu izmjenu zakona o suzbijanja nasilja u obitelji i kaznenog zakona, predočio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oba zakona s izmjenama će ući u proceduru i mislim da će svakako biti strože kazne. Kako će pojedini članci izgledati to će se jasno vidjeti kod predstavljanja zakona", istaknula je.

Sastanak s predstavnicima inicijative imao dobre rezultate

Ministrica Murganić je također potvrdila da je sastanak s predstavnicima inicijative imao dobre rezultate te je postignut dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim, dodala je, da su predstavnici inicijative vidjeli kako su svi njihovi zahtjevi "itekako duboko i daleko bili u pripremi, te su u javnosti komunicirani; međutim, inicijativa je dobila značajan medijski prostor pa je bila i vidljivija".

Donijeli smo i neke zajedničke zaključke, naglasila je Murganić. Ocijenila da je u javnosti ovaj prosvjed svakako imao utjecaj na pozitivna događanja i na svijest kod građana o toj problematici, što je vidljivo i kod izjave premijera Plenkovića i predstavnice inicijative Jelene Veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da je inicijativa predložila zahtjeve koje je Ministarstvo već predvidjelo

Na opasku novinara da inicijativa onda nije postigla ništa, jer je već sve bilo u proceduri, Murganić je rekla da je inicijativa predstavila one zahtjeve koji su predviđeni. "Naše su članice građanske inicijative predstavile zahtjeve koji su predviđeni u nacionalnoj strategiji borbe protiv nasilja u obitelji, isto tako što je predviđeno u Konvenciji vijeća europe za borbu protiv nasilja", rekla je.

"Usvojivši oba dokumenta, nacionalni i međunarodni, mi smo opredijelili da ćemo sve strateške odredbe provoditi. One su već debelo bile u pripremi", zaključila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo