MINISTRICA KULTURE: / 'Zbog pozivanja na mržnju i lažnih vijesti ono što se objavljuje na Facebooku treba drugačije urediti'

Image
Foto: HRT
25.2.2018.
15:38
HRT
VOYO logo

"Trudim se raditi tako da iza mog manata ostanu neka poboljšanja. Ako ne koristite poziciju za osobne dobitke i radite u općem dobru, onda rezultati neće izostati", izjavila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek gostujući u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2".

Osvrćući se na neke izjave svog prethodnika Zlatka Hasanbegovića kazala je kako "u društvu postoje pojedinci koji žele pretvoriti kulturu u područje ideoloških sukoba i zazvaju isključivosti". "Kultura je upravo suprotno - područje slobodnog stvaralaštva, izražavanja i uključivosti. Posao ministra kulture nije obračunavanje", dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj joj je kao ministrici reformirati kulturni sustav (izaći do kraja SIZ-ovskog načina financiranja) i povući velika sredstva iz fondova EU-a za kulturne i kreativne industrije. Financiranje kulture u Hrvatskoj nije toliko centralizirano, kazala je, te iznijela podatak da kultura dobiva 40 posto novca iz Ministarstva, oko 40 posto od Grada Zagreba, dok ostatak dolazi od jedinica lokalne samouprave i županija.

Govoreći o sadržaju naputka u kojem je, s obzirom ana Olivera Frljića, poručila kako umjetnik mora u svom djelovanju imati na umu vjerske i nacionalne osjećaje. "To je bilo brzo priopćenje, napisano u subotu ujutro. U demokratskoj državi svatko ima pravo na slobodu izražavanja, ali umjetnik ne može sve svoje neistomišljenike nazivati fašistima", kazala je. Stojimo iza prostora slobode u djelovanju, ali ona ne bi trebala zadirati u prava drugih na način da ih vrijeđa", kazala je Obuljen Koržinek koju ljuti da se kazališna scena u Hrvatskoj sudi i komentira svedena na jedan uradak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stižu izmjene Zakona o elektroničkim medijima

Govoreći o širenju mržnje na internetu, kazala je kako smatra da je nužno odvojiti pravila vezana za medije i ona koja važe za kulturu. "Postoje razlozi zbog kojih je područje medija 'izuzetno' regulirano vezano za neke teme, posebno elektroničkih medija. Zakon je tu prilično jasan, a pitanje je kako mi zakon provodimo. Nisu problem mediji koji su urednički oblikovani, već sadržaj koji se dijeli putem društvenih mreža. Ni u EU ni na globalnoj razini još uvijek ne postoji namjera da se društvene mreže definiraju kao mediji", kazala je Obuljen Koržinek dodajući kako zbog velikog postotka sadržaja koji poziva na mržnju i lažnih vijesti postoji potreba da se ono što se stavlja u javnost putem društvenih mreža drugačije uredi. S obzirom na to ministrica je najavila kako u četvrtom kvartalu godine u izmjene ide Zakon o elektroničkim medijima.

Odgovarajući na pitanje financiranja nekih neprofitnih medija, koje je ukinuo bivši ministar Zlatko Hasanbegović, naglasila je kako smatra da "nije dobro da Ministarstvo kulture financira medije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo