PRIPREMA ZAKONA / Ministrica kulture komentirala otvaranje arhiva: 'Vlada je ukazala da je prijedlog Mostovih izmjena u suprotnosti s nizom hrvatskih zakona'

Image

Ministrica smatra kako se Mostov prijedlog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima bespotrebno politizirao

26.3.2017.
12:46
VOYO logo

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek tijekom gostovanja u emisiji N1 televizije "Točka na tjedan", komentirala je Mostov prijedlog o otvaranju državnih arhiva koji je proteklog tjedna podigno prašinu u političkim krugovima.

Naime, Vlada je jednoglasno Mostov prijedlog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima poslala na doradu, a minstirca Obuljen Koržinek prošli je tjedan izjavila kako Vlada u svom mišljenju upućuje "na niz nedorećenosti koje je potrebno razmotriti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica je za N1 komentirala kako se čitava stvar oko zakona bespotrebno politizirala. "Na prvoj sjednici Vlade premijer je istaknuo kako će Vlada pripremiti zakon kojim će učiniti dostupno gradivo koje sada nije. Mi smo stavili pripremu zakona za treći kvartal ove godine. Slijedom toga u Ministarstvu kulture formirali smo radnu skupinu, radi se o kompleksnom problemu. 

Sadašnji zakon datira iz 1997. i u najvećoj mjeri ono što je potrebno urediti je pitanje prikupljanja i pohrane onoga što danas nastaje u digitalnim formatima. Radi se kompleksnom procesu i mi smo s radnom skupinom, koju vodi državni tajnik Ivica Poljičak, blizu toga da cjeloviti Zakon o arhivima i arhivskom gradivom uputimo na javnu raspravu kroz jedno dva do tri tjedna. S druge strane, kolege iz Mosta su u veljači odlučili uputiti, ne cijeli zakon, nego dopunu sadašnjeg. Mislim da se tu dogodio nesporazum. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE:

>>Lustracija po Boži Petrovu: otvoriti Državni arhiv, ali samo dokumente nastale prije kraja 1990.godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Vlada poslala na doradu prijedlog Zakona o otvaranju arhiva, Mostovci poručili: 'Sutra će se u Saboru o tome ipak raspravljati'

>>HDZ odlučio: 'Podržat ćemo Mostov prijedlog zakona o arhivskoj građi'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neuobičajeno je da idete s dopunama kada se priperma novi zakon. Oni su tu vidjeli prostor, željeli ocrtati svoj interes da artikuliraju tu temu", rekla je ministrica. Obuljen Koržinek tvrdi kako je Vlada ukazala da je prijedlog Mostovih izmjena u suprotnosti s nizom hrvatskih zakona, pogotovo po pitanju zaštite osobnih podataka.

"Ako se takav prijedlog usvoji, a ja sam isgurana da neće, treba s velikom pažnjom uzeti u obzir cjelovite zaštite osobnih podataka žrtve. Tamo su mnogi podaci prikupljeni nelegelano, možda je bilo i podmetanja", komentirala je ministrica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako Vlada priprema nešto na tragu njemačkog modela u kojem je zakonom definirano koji podaci mogu postati dostupni te da će uz određene uvjete koji su postavljeni građa biti dostupna svima.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo