ZADOVOLJNA VIĐENIM / Ministrica Divjak o školama gdje se nadoknađuje nastava: 'Strahovi su bili neopravdani'

Većina osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj s radom počela već dan nakon Sveta tri kralja

8.1.2020.
11:28
VOYO logo

Ministrica Blaženka Divjak na terenu obilazi škole u kojima se zbog štrajka prosvjetara nadoknađuje nastava.  No, nisu svi učenici u školskim klupama, dio njih ih je zamijenio skijaškim stazama.

Bolje zaostatke sad riješiti 

Iako su još tjedan dana trebali biti na praznicima, učenici iz riječke osnovne škole Nikola Tesla vratili su se u klupe i kako se čini, zbog toga im nije žao. Zbog štrajka prosvjetara ova je osnovna škola, poput većine osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj s radom počela već dan nakon Sveta tri kralja, jer tvrde, bolje je zaostatke riješiti sada, nego kasnije.

''Evo mi smo danas počeli s nadoknadom, ovaj tjedan nam je radni tjedan, a biti će i radna subota jer će onda biti ukupno pet radnih dana u ovom tjednu. Onda još preostaju proljetni praznici i preostaju nam dva dana u lipnju, dakle 18 i 19. lipanj, četvrtak i petak'', objasnila je Tatjana Bandera Mrakovčić, ravnateljica u OŠ Nikola Tesla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako bi se od onih malo starijih učenika moglo očekivati negodovanje zbog nadoknade, srednjoškolci, poput onih iz zagrebačke IX. gimnazije nisu stvarali probleme.

''Moram reći da sam jako iznenađena. Na svim satovima na kojima sam danas bila je bio poprilično velik broj učenika. Opće se nije osjetilo da radimo zapravo pod praznicima. Učenici su spremni za rad, nitko nije prigovarao zašto sada to moramo i tako dalje'', kazala je profesorica kemije i biologije, Marija Repulec Glogović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Izostaje manje od 2 posto''

Kako teče nadoknada, provjerila je ministrica Divjak, i to u sklopu turneje po osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske. Objasnila je i kakva je situacija s onima koji su umjesto u školi završili na hrvatskom tjednu skijanja.

''Nema tu nekih odstupanja, u smislu, neki to zovu hrvatski skijaški tjedan, ja ne znam jel bih rekla na žalost ili na sreću, taj broj učenika koji zbog tog razloga izostaju ovaj tjedan u Hrvatskoj je vrlo mali, to je manje od dva posto. Prema tome svi oni strahovi su bili neopravdani'', izjavila je ministrica Blaženka Divjak.

No nije izbjegla ni temu opoziva.

''Jeftino politikanstvo koje sigurno neće dovesti do toga da ljudi imaju povjerenja niti u politiku niti u političke stranke'', dodala je ministrica.

One u školskim klupama, ovakve političke igre ipak ne zanimaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo