zahtjev ratnih veterana / Plenković napao Đakića zbog Dana antifašističke borbe: 'Neću dozvoliti detuđmanizaciju HDZ-a!'

Image
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Medved je rekao da će Vlada odgovoriti na inicijativu saborskog Odbora za ratne veterane o ukidanju praznika Dana antifašističke borbe

7.11.2019.
9:08
Sanjin Strukić/Pixsell
VOYO logo

Premijer Andrej Plenković odgovarajući na upit novinara o amandmanu saborskog Odbora za veterane da Dan antifašističke borbe ne bude praznik, kako to ne dolazi u obzir dodavši kako je tu riječ o detuđmanizaciji jer je taj praznik uveo Franjo Tuđman.

"U našem zakonu je to uvrstio i predsjednik Tuđman i tako će i ostati", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što su govorili nije niti politika Predsjedništva ni Nacionalnog vijeća, ni Vlade, ni tijela stranke koja su vrlo jasno podržala izmjene zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima koji je Vlada uputila u Sabor", kazao je. 

"I ja njemu šaljem poruku i svima drugima koji žele detuđmanizirati HDZ. Ja to neću dozvoliti. Raspravljat ćemo mi o tome. Moramo reći da je dosta politike koja razdvaja temelje onoga što je Tuđman stvorio i što HDZ treba biti i u smjeru kojem Hrvatska treba ići. Tko to ne razumije ne razumije ni hrvatsku prošlost ni sadašnjost i neka se malo razbistre", kazao je premijer Andrej Plenković na novinarsko pitanje znači li to da u HDZ-u netko hoće detuđmanizaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić: ''Dan antifašističke borbe treba ostati blagdan, no svi imaju pravo na svoje mišljenje''

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić prokomentirao je u četvrtak inicijativu saborskog Odbora za veterane, koji je predložio da Dan antifašističke borbe umjesto državnog blagdana bude spomendan, rekavši da taj dan treba ostati blagdan, no svi imaju pravo na svoje mišljenje.

"Dan antifašističke borbe treba ostati blagdan, no svi imaju pravo na svoje mišljenje", rekao je Ćorić novinarima uoči sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o novim izmjenama Zakona o gospodarenju otpadom, koje su na rasporedu u prvom kvartalu 2020. godine, rekao je kako u idućem razdoblju Hrvatska predsjeda Europskom unijom te želi biti primjer drugim zemljama članicama.

"Idemo u smjeru ukidanja jednokratne plastike. Hrvatska tu treba držati korak, to ćemo i učiniti. Prva polovica iduće godine je razdoblje kada predsjedamo Europskom unijom i želimo biti primjer drugim zemljama članicama", naglasio je Ćorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će se taj proces provoditi zabranom uporabe nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu i proizvoda koji ne doprinose zaštiti okoliša.

Medved: ''Vlada će odgovoriti na inicijativu Odbora za ratne veterane''

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u četvrtak je uoči sjednice Vlade rekao da je Vlada u Sabor uputila kvalitetan zakon o blagdanima, ali i da će Vlada odgovoriti na inicijativu saborskog Odbora za ratne veterane o ukidanju praznika Dana antifašističke borbe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje osobno mišljenje i stav je da je zakon koji je Vlada uputila kvalitetan. Analizirali smo u postupku izrade zakona sve okolnosti i mislim da smo kroz ova rješenja koja smo ponudili Hrvatskom saboru zapravo dali odgovor na najvažnija pitanja", rekao je ministar Medved. 

Upitan je li prijedlog amandmana Odbora za ratne veterane kojim 22. lipnja više ne bi  bio državni  praznik, već bi postao spomendan dogovoren s Vladom ili HDZ-om, rekao je da misli da nije te da očekuje vidjeti obrazloženje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je posrijedi jedna od inicijativa koje ćemo razmotriti i Vlada će odgovoriti Saboru, odnosno odgovorit će na amandman", rekao je, ponovivši da je zakon koji je Vlada uputila kvalitetan. 

Vlada je najviše vodila računa o tome da se Dan državnosti ponovno obilježava 30. svibnja te o novom blagdanu 18. studenog, odnosno o Danu sjećanja na žrtve Domovinskog rata i i Danu sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, rekao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od amandmana Odbora, čiji je predsjednik Josip Đakić iz HDZ-a, je da se u Danu sjećanja na žrtve Vukovara spomene i velikosrpska agresija u Domovinskom ratu.

Medved je rekao da je važno naglasiti da je Đakić u tom nazivu obuhvatio sve žrtve iz Domovinskog rata. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Središnja komemoracija, sjećanje na žrtvu tog dana obilježava se u Vukovaru i Škabrnji, ali to je dan sjećanja na sve žrtve velikosrpske agresije i Domovinskog rata", ocijenio je Medved. 

Na pitanje znači li to da mu je taj amadman prihvatljiv, ponovio je da Vlada treba vidjeti što konačno stoji u amandmanima i kakvo je obrazloženje te istaknuo da je njihov prijedlog zakona prošao javnu raspravu i da su svi imali prigodu dati svoj stav i mišljenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O istoj su temi novinari upitali i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, koji je rekao da na predsjedništvu HDZ-a, užem tijelu i koordinaciji koalicija nije bilo govora o ukidanju praznika Dana antifašističke borbe.

"Moj osobni stav je da to ne treba ukinuti", ocijenio je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman također je rekao da Vlada nije razmišljala o ukidanju praznika 22. lipnja i da su samo razmišljali o tome da se vrati praznik 30. svibnja budući da je ostao u sjećanju Hrvata i građana kao Dan državnosti.

HNS: ''Inicijativa da Dan antifašističke borbe prestane biti praznik neprihvatljiva''

Hrvatska narodna stranka (HNS) poručila je u četvrtak da je inicijativa saborskog Odbora za ratne veterane da Dan antifašističke borbe prestane biti državni praznik apsolutno neprihvatljiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS kao liberalna stranka smatra kako je prijedlog da Dan antifašističke borbe umjesto državnog blagdana postane spomendan neprihvatljiv, a svaki pokušaj negiranja antifašizma ne znači samo povratak u mračnu prošlost nego i nepoznavanje hrvatskih zakona i Ustava, budući da je antifašizam jedan od temelja samostalne Hrvatske.

"Svatko tko izlazi s ovako opasnim prijedlozima nema dobre namjere i mora, prije svega, napraviti domaću zadaću iz hrvatske povijesti i zakona. Preporučili bismo dugogodišnjem saborskom zastupniku Josipu Đakiću da prije iznošenja ovakvih opasnih, nepotrebnih i neinformiranih inicijativa pročita hrvatske zakone i obnovi znanje kako iz hrvatske, tako i svjetske povijesti", poručuje HNS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajnje je vrijeme da se posvetimo tome gdje će Hrvatska biti 2030. i HNS će to jasno istaknuti kada ovaj neprihvatljivi amandman dođe na dnevni red u Saboru, kažu u HNS-u.

IDS osudio inicijativu da se Dan antifašističke borbe promijeni u spomendan

IDS je u četvrtak osudio inicijativu saborskog odbora za veterane koji traži da Dan antifašističke borbe 22. lipnja više ne bude blagdan, nego spomendan, te je pozvao premijera Andreja Plenkovića da se ogradi od te inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Iz IDS-a su priopćili kako je riječ o posljednjoj u nizu nacionalističkih provokacija kojim radikalne skupine žele obezvrijediti antifašističko naslijeđe Hrvatske.

 "Otkad je HDZ došao na vlast 2015. otvorena je 'pandorina kutija' nacionalizma. Dozvoljeno je dotad marginalnim radikalnim skupinama da diktiraju političku agendu kojom nas žele vratiti u neslavnu prošlost", ističu u toj stranci i prozivaju HDZ-ovu Vladu da tu 'kutiju' ne želi zatvoriti "zbog političkog oportunizma".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Nevjerojatna je učestalost kojom HDZ stavlja Hrvatsku na stup srama. Ono čime se druge zemlje s pravom ponose, HDZ želi izbrisati. Činjenica je da je Hrvatska država stvorena na antifašizmu",  poručuju iz IDS-a i dodaju kako je "nevjerojatna prozirnost takvih i sličnih inicijativa, koje se redovno pojavljuju prije donošenja važnih zakona ili konkretno u ovom slučaju proračuna".

 Pozivaju premijera i cijelu Vladu da se javno ograde od ove inicijative, a premijera Plenkovića i da "europsko lice koje pokazuje u europskim institucijama konačno pokaže i u vlastitoj kući".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Inače, Plenković se u četvrtak usprotivio spomenutoj inicijativi te poručio HDZ-ovcu Josipu Đakiću, predsjedniku saborskog Odbora za veterane, da neće dozvoliti detuđmanizaciju HDZ-a jer je 22. lipnja u popis blagdana uvrstio Franjo Tuđman.

 "Treba stati na kraj politici detuđmanizacije. To znači da ja kao predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade kažem da je 22. lipnja blagdan koji je u popis blagdana u naš zakon uvrstio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i tako će i ostati", kazao je Plenković nakon sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike