CIJELA REGIJA BIJESNA NA HRVATSKU, ZAGREBU POSTAVILI ULTIMATUM: / 'Tolušićeva izjava vrijeđa zdrav razum, ima tjedan dana...'

Image
Foto: screenshot N1
7.8.2017.
11:59
screenshot N1
VOYO logo

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća uvezenih iz nečlanica EU-a, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2000 kuna.

Resorni ministri iz BiH Mirko Šarović, Srbije Rasim Ljaljić, Crne Gore Dragica Sekulić i Makedonije Ljupče Nikolovski dogovarali su u Sarajevu zajednički odgovor na tu odluku Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tolušića zovu na sastanak u Podgorici

Četiri države potpuno su suglasne da je povećanje pristojbi za nadzor nad kvaltetom uveznog voća i povrća diskriminatorna mjera Hrvatske koja mora odmah biti povučena, rekli su ministri novimarima nakon sastanka.

Pozvali su hrvatskog ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića na sastanak u Podgorici najkasnije do kraja ovog tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U državama pogođenim hrvatskim mjerama drže kako je riječ o nedopuštenom necarinskom nametu koji dovodi do automatskog poskupljenja uvoznog voća i povrća pa time i njegove cjenovne nekonkurentnosti na hrvatskom tržištu.

"Pozivamo Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorne odredbe pravilnika", rekao je Šarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Image
SRBIJA PRIJETI: /

'Hrvati ne odustaju od ekonomskog patriotizma, uvest ćemo protumjere za taj njihov potez'

Image
SRBIJA PRIJETI: /

'Hrvati ne odustaju od ekonomskog patriotizma, uvest ćemo protumjere za taj njihov potez'

Ministri smatraju da cijena inspekcijskog nadzora treba odgovarati stvarnoj cijeni tršokova i biti usklađena s prosječnom cijenom koja vrijedi u zemljama regije i EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpski ministar Ljajić istaknuo je da to nije slučaj s novim hrvatskim pravilnikom i potvrdio da će do njegova povlačenja vlada u Beogradu ustrajati na protumjerama.

One neće pogoditi samo izvoznike voće i povrća iz Hrvatske, nego i mlijeka i mesa te mliječnih i mesnih prerađevina, naglasio je Ljajić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šarović je bio nešto suzdržaniji kazavši kako BiH zadržava pravo uvođenje protumjera Hrvatskoj, ali se nada kako za to neće biti potrebe i da će se naći rješenje.

"Štetu će trpjeti svi proizvođači", kazao je Ljajić ističući kako njegova vlada ne želi trgoviski rat, no neće odustati od zahtjeva koji su sukladni Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju ali i pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pismo Europskoj komisiji

Sbija, BiH, Crna Gora i Makeodnija su u pismu zatražile od Europske komisije da se uključi u rješavanje spora s Hrvatskom, s tim da će Crna Gora i Makedonija kao članice WTO-a pokrenuti i postupke pred tom organizacijom.

Crnogorska ministrica Sekulić ocijenila je kako moguće mjere WTO-a neće biti brze jer traže prethodnu analizu, no i ona se nada kako će se do rješenja doći dogovorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujemo da ćemo do kraja tjedna osigurati sastanak s kolegom iz Hrvatske", kazala je Sekulić.

Makedonski ministar Nikolovski je podsjetio kako je njegova zemlja zbog nastalog spora zemlja već uputila diplomatsku notu Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je kršenje i SSP-a i pravila WTO-a, pa će se Makedonija i Crna Gora obratiti toj organizaiji i pokrenuti odgovarajuće mehanizme", potvrdio je Nikolovski izražavajući nadu kako će se sporni pravilnik u "najskorije vrijeme" povući.

"Tolušićeva izjava da se mjera cijene inspekcije odnosi na 198 zemalja je uvredljiva i vrijeđa zdrav razum", rekao je, između ostalog, srpski ministar trgovine Rasim Ljajić referirajući se na Tolušićevu izjavu da se pravilnik odnosi na 168 zemalja u svijetu koje nisu u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedam zaključaka sastanka u Sarajevu

Ministri su konstatirali da je Hrvatska prekršila osnovna načela i principe svjetske trgovinske organizacije kojim se zabranjuje diskriminacija između domaćih i stranih proizvoda u pogledu dadžbina. Ocjenjujući da su na ovakav način direktno ugroženi ekonomski interesi proizvođača i uvoznika iz zemalja regije ministri četiri države (Šarović, Dragica Sekulić, Rasim Ljajić i Ljupčo Nikolovski) u Sarajevo 7. kolovoza donose sljedeće zaključke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Poziva se RH da hitno ukine diskriminatorne odluke kojima se uvodi različit tretman za domaće proizvode i proizvode iz trećih zemalja

2. Cijena inspekcijskog nadzora treba odgovarati cijenama stvarnog postupka i ne predstavljati posebno oporezivanje i treba biti usklađena sa procjenom cijenom koja važi u zemljama regije i EU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Traži se hitan sasatank s nadležnim iz RH jer svako dodatno odlaganje proizvodi nesagledive posljedice, prijedlog da se sastanak održi u Podgorici

4. Poziva se Europska komisija da se uključi u rješavanje problema

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Crna Gora i Makedonija kao članice Svjetske trgovinske organizacije će pokrenuti odgovarajuće mehanizme

6. Do rješenja problema svaka od zemalja će u cilju zaštite svojih ekonomskih interesa poduzeti konkretne mjere

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Dogovoreno je da se ovakve vrste ministarskih sastanaka, nevezano za aktualni problem, održavaju redovno s ciljem otklanjanja barijera. Sljedeći sastanak u Skoplju narednog mjeseca.

Tolušić: Pravilnik se odnosi na 168 zemalja u svijetu koje nisu u EU

SRBIJA HRVATSKOJ UVELA OŠTRE PROTUMJERE, A I OSTATAK REGIJE SPREMA ŽESTOKI ODGOVOR ZAGREBU: ‘Hrvatima je već propalo puno voća i povrća’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je jučer za HRT da je namjera pravilnika bila isključivo briga o kvaliteti hrane koja dolazi u Hrvatsku a ne nanošenje štete susjednim zemljama. Pravilnik se, dodao je odnosi na 168 zemalja u svijetu koje nisu u EU-a.

Rekao je da mu je žao ako se to ispolitiziralo jer definitivno tako nije trebalo biti, kao i da po njemu ne postoje razlozi za protumjere Srbije. Očekujem da ćemo sjesti sa ministrima iz susjednih zemalja kroz tjedan ili dva i da ćemo vidjeti u čemu je točno problem. Do sada smo dobili prigovor samo iz Srbije i vidjet ćemo što se može napraviti po tom pitanju, izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je, podsjećamo, u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego dosad, a naknada za inspekcijski nadzor povećava s 90 na 2.000 kuna.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović smatra da je najbolje rješenje za trgovinski spor koji je nastao između Hrvatske i država zapadnog Balkana izmjena te odluke i primjena tarifa kakve vrijede u drugim državama-članicama Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija je Hrvatskoj već uvela oštre protumjere, o čemu opširnije možete pročitati

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo