PRIJEVREMENI RASKID UGOVORA / Ministarstvo zdravstva pozdravlja odluku Ustavnog suda za 30 pulskih liječnika: 'To je na tragu izmjena zakona'

Image
Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

'Iznimno je važno da su prava i obveze jasne i specijalizantu i zdravstvenoj ustanovi, u trenutku upućivanja na specijalizaciju i samim time pokrivanja troškova specijalizacije', kažu u Ministarstvu zdravstva

2.8.2023.
15:23
Srećko Niketić/PIXSELL
VOYO logo

Ministarstvo zdravstva pozdravilo je u srijedu odluku Ustavnog suda za tridesetero liječnika pulske bolnice kojom je utvrđeno da prekidom radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze troškovi specijalizacije ne mogu uključivati isplaćene bruto plaće za obavljen rad.

"Odluka Ustavnog suda na tragu je izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti donesenih 2019. godine temeljem kojih je dana zakonska mogućnost ranijeg odlaska uz povrat samo stvarnih troškova specijalizacije razmjerno odrađenom vremenu", priopćilo je Ministarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstoji ponovljeni postupak na sudu u Rijeci

Napomenuli su da postojanje takve radne obveze, koja se veže za broj godina edukacije, nije nešto što se primjenjuje samo u hrvatskom sustavu, već je u skladu s praksom s ostalim zemljama EU, kao i uvjet EU za financiranje specijalizacija iz EU fondova. 

"Stoga je iznimno važno da su prava i obveze jasne objema ugovornim stranama, i specijalizantu i zdravstvenoj ustanovi, u trenutku upućivanja na specijalizaciju i samim time pokrivanja troškova specijalizacije", naveli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvažavajući stav Hrvatske liječničke komore (HLK) za rješenjem problematike specijalizacija sklopljenih prije 2019., Ministarstvo napominje da odluci Ustavnog suda za tridesetero liječnika pulske bolnice predstoji još ponovljeni postupak na Županijskom sudu u Rijeci pa zasada nema pravni temelj niti ovlasti za usklađivanjem ugovora sklopljenih prije 2019. godine. 

Budući tužitelji moći će se pozivati na ovu presudu

"U tom kontekstu važno je dodatno napomenuti da će se buduća presuda Županijskog suda u Rijeci odnositi isključivo na tih tridesetero liječnika, dok će se ostali tužitelji u takvim predmetima moći na nju pozivati ako će biti u njihovu korist", objasnili su iz Ministarstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HLK je u utorak izvijestila da je Ustavni sud ustvrdio da obveza liječnika o povratu bruto plaća u slučaju prekida radnog odnosa prije isteka ugovorne obveze vezane uz specijalizaciju predstavlja kršenje ustavnog prava zaposlenih na zaradu te je zatražila usklađivanje tzv. robovlasničkih ugovora s Ustavom i pozvala Ministarstvo zdravstva da taj proces hitno pokrene u svim zdravstvenim ustanovama.

POGLEDAJTE VIDEO: Liječnici iznose svoja iskustva s robovlasničkim ugovorima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo