za predsjedanje vijećem eu-a / Ministarstvo traži 150 mladih koji će volontirati, oni poručili: 'Odlazimo iz Hrvatske jer nas se iskorištava'

Image
Foto: Igor Soban/Patrik Macek/Pixsell

Traže mlade koji bi pomogli u organizaciji predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a koje će se održati u prvoj polovici 2020.

14.3.2019.
17:20
Igor Soban/Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Broj mladih koji je napustio Hrvatsku raste iz dana u dan. Glavni razlog odlaska u većini slučajeva je nemogućnost pronalaska posla u struci ili posla koji bi bio adekvatno plaćen. Dok su našoj predsjednici i Vladi puna usta demografskih mjera kojima će tom neslavnom trendu stati na kraj, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova traži oko 150 mladih koji će  - volontirati!

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu) trenutno na web stranicama Sveučilišta regrutira studente završnih godina kako bi kao časnici za vezu pomogli u organizaciji predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a koje će se održati u prvoj polovici 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od njih se očekuje da pola godine, odnosno tijekom predsjedanja Hrvatske Europskom unijom, od 1. siječnja do 30. lipnja iduće godine, povodom čega će biti organizirano više od dvjesto događaja, besplatno pomažu vođi delegacije, kao i članovima inozemnih izaslanstva, pomažu u svemu što se odnosi na organizacijska pitanja za trajanja ministarskih sastanaka, rade na informacijskim i drugima točkama u prostorima održavanja sastanaka, zračnoj luci i hotelima te u koordinaciji s event menadžerima, voditeljem voznog parka i osiguranjem.

Navodi se da se od kandidata, između ostalog, očekuje: "sposobnost podnošenja većih opterećenja poslom, fleksibilnost i spremnost na angažman (intenzivno radno vrijeme!)".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve bi se velikodušno honoriralo: "Tajništvo Predsjedanja će Vam isplatiti iznos za pokrivanje polugodišnjih troškova prijevoza. Prehrana je osigurana u konferencijskim i drugim prostorima." Riječ je o iznosu od točno 600 kn. Cijena mjesečnog ZET-ovog pokaza za studente u Zagrebu iznosi 100 kuna, piše portal mimladi.hr.

Ali to nije sve! Naglašavaju da će kandidat od svega možda imati i dodatne koristi jer: "Bit ćete na mjestu događanja, bit ćete u prilici upoznati političku elitu današnje Europe."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj natječaj izazvao je pobunu Svjetskog saveza mladih Hrvatska:

"Zar su ovakve ponude primjer kako se treba odnositi država i njezine institucije prema radu mladih? Ako predsjednik Vlade, kao i njegovi ministri, uporno ponavljaju kako rade na demografskoj obnovi i ulažu sve snage da se zaustavi iseljavanje mladih, onda moraju osobama koje će raditi posao časnika za vezu tijekom hrvatskoga predsjedanja Europskom unijom osigurati poštenu naknadu za posao, a ne se oslanjati na njihovu dobru volju i volontiranje. Smijemo se pitati bi li oni koji su donijeli ovakve odluke pristali na kraju svojih studija, odnosno na početku karijera pola godine raditi besplatno „intenzivno radno vrijeme“, a sve radi debljanja životopisa?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosincu 2018. Vlada se pohvalila kako je minimalna studentska satnica za 2019. godinu podignuta za čitave 2 kune te da sada iznosi 23,44 kune neto. Otprilike u isto vrijeme iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova dolazi procjena da će ukupni trošak predsjedanja Vijećem EU-a za Hrvatsku biti oko 70 milijuna eura. Očito je baš studentski rad ispao stavka na kojoj bi se taj proračun slomio pa je odlučeno da će organizacija najvažnijeg državnog diplomatskog događaja u hrvatskoj povijesti biti izvedena na bazi čistog domoljublja, barem kada se tiče mladih, jer oni mogu raditi i za tapšanje po ramenu.

Podcjenjujuće je i duboko degradirajuće da se mlade intelektualce pokušava instrumentalizirati kako bi se na njihovim leđima ostavila dobra slika o Hrvatskoj kao ravnopravnoj članici Europske unije. Ona to nije jer se, između ostalog, njene ugrožene mlade generacije tretiraju kao građani drugog reda i jer se njihove potrebe zanemaruju. Mladi odlaze iz Hrvatske jer su prečesto iskorištavani kao besplatna (ili barem jeftina) radna snaga i jer se time vrijeđa njihova inteligencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su mladi suočeni s tolikim ponudama poslova gdje se u drugim državama Europske unije vrednuje obrazovanje i rad svake osobe na način da im se osiguravaju uvjeti rada koji omogućuju znatno bolji životni standard, onda se i od hrvatskih institucija u ovakvim prigodama može očekivati ponuda koja predstavlja pravi posao, a ne mrvice i ostatke s konferencijskih stolova za kojima sjede „političke elite današnje Europe“. Prilike da se u intenzivnom radnom vremenu volontira za 100 kn, tj. mjesečni pokaz, definitivno nisu poticaj za rast nade kako se stvari mijenjaju na bolje."

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo