i hitna i socijalni radnici / Ministarstvo školama poslalo upute u slučaju ugroze: Neka zovu policiju, a učenika zadrže

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Izrađene su u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, a sve s ciljem, sprječavanja rizičnih i opasnih situacija koje bi na bilo koji način mogli ugroziti učenike i djelatnike škola

19.5.2023.
10:26
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs jučer je na adrese ravnatelja i ravnateljica svih hrvatskih škola odaslao upute, točnije smjernice kojih se trebaju pridržavati svi u slučaju bilo kakve ugroze sigurnosti učenika u školama, piše u petak Večernji list.

Smjernice su, kako navodi ministar Fuchs, izrađene u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, a sve s ciljem, sprječavanja rizičnih i opasnih situacija koje bi na bilo koji način mogli ugroziti učenike i djelatnike škola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo na iznimnu važnost suradnje školskih ustanova s institucijama na lokalnoj razini u sprječavanju i rješavanju nasilja i drugih rizičnih i kriznih situacija. S ciljem suradnje i koordinacije na lokalnoj razini uspostavljeni su gradski i općinski timovi za prevenciju i borbu protiv nasilja koji redovito održavaju koordinacijske sastanke tijekom kojih se razmjenjuju informacije od značaja za postupanje nadležnih službi u kriznim situacijama - poručio je Fuchs u svome dopisu ravnateljima, podsjetivši sve njih da su upravo oni članovi spomenutih timova koji se trebaju odazivati na redovite sastanke kojima koordiniraju načelnici policijskih postaja.

Image
sve je pod kontrolom /

Učenik u Zagrebu objavio prijeteći sadržaj na društvenim mrežama, u školu munjevito stigla policija

Image
sve je pod kontrolom /

Učenik u Zagrebu objavio prijeteći sadržaj na društvenim mrežama, u školu munjevito stigla policija

Prema smjernicama, tako se škole podsjeća da u bilo kakvoj ugrozi odmah zatraže hitnu intervenciju policije, ili u slučajevima prijetnje samoozlijeđivanjem da zatraže uz intervenciju policije, i intervenciju hitne službe kao i da odmah pripreme pismenu obavijest nadležnom područnom uredu Zavoda za socijalni rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učenika koji je zatečen u činjenju kaznenog djela ili radnje koja upućuje na to da je počinio kazneno djelo u okruženju škole, prema uputama koje su napravila dva ministarstva, djelatnici škole smiju i trebaju zadržati do dolaska policije, piše novinarka Večernjeg lista Lana Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo