Krštenje mošta u vino / Ministarstvo odlučilo: Martinje postalo nematerijalno kulturno dobro!

Image
Foto: eMeđimurje

U Svetom Martinu na Muri održava se vjerski običaj u kojem župnik ili drugi svećenik, pa i biskup, tijekom Martinja blagoslivlja mlado vino.

17.7.2019.
15:16
eMeđimurje
VOYO logo

U predvečerje najvećega svetomartinskog turističkog događaja Dani turizma 2019. u Svetom Martinu na Muri Ministarstvo kulture dostavilo je Općini Sveti Martin na Muri Rješenje o značenju proslave i obilježavanja blagdana Svetog Martina biskupa, odnosno, Martinja, piše portal eMeđimurje.  

To znači da je Martinje dobilo status nematerijalnog kulturnog dobra. Ovo je osobito razveselilo načelnika Općine, profesora Dražena Crnčeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Religijsko-kulturni i tradicijski događaj 

Raduje ga što je njegova općina jedina u Međimurskoj županiji u kojoj ovakav religijsko-kulturni i tradicijski događaj dobiva status kulturnog dobra. Naime, za razliku od drugih sredina koje njeguju "narodski običaj Martinja", u Svetom Martinu na Muri održava se vjerski običaj u kojem župnik ili drugi svećenik (pa i biskup) tijekom Martinja, blagoslivlja mlado vino.

Zatim "narodni biškup Martin" obavlja ceremoniju krštenja mošta u vino, što su vrlo dobro i lijepo prepoznali posjetitelji Martinja u Svetom Martinu na Muri i predstavnici Ministarstva. Tako Sveti Martin na Muri postaje kulturni, ali i kultni centar Hrvatske povezan sa svecem kojeg mi Međimurci, osim po svetosti, štujemo i kao zaštitnika dobrog vina i dobrog jela, piše eMeđimurje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo