konferencija / Ministarstvo mora u 17 sati izvještava o havariji turskog teretnog broda

Image

Na poziciji havarije trenutno nije uočeno onečišćenje mora

17.6.2018.
15:34
VOYO logo

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u 17 sati će pomoćnik ministra Siniša Orlić izvijestiti javnost o tijeku spasilačke akcije nakon havarije turskog teretnog broda rano jutros u arhipelagu otoka Jabuka. Konferencija za novinare održat će se u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u dvorani 904 (Prisavlje 14, 9. kat).

U Ministarstvu podsjećaju da je posada turskog broda "Haksa" rano jutros Nacionalnoj središnjici za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) uputila poziv zbog pogibelji uslijed prodora mora u prostor strojarnice i ostatak brodskoga potpalublja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je iz MRCC Rijeka pokrenuta spasilačka akcija prema posadi u koordinaciji sa službenicima Središta za nadzor i upravljanje pomorskim prometom u Splitu te splitskom Lučkom kapetanijom i Pomorskom policijom, tvrtkom Brodospas i Obalnom stražom RH, čiji brodovi su stavljeni u pripravnost.

U komunikaciji s MRCC iz Rima u akciju su angažiranaa i dva talijanska remorkera koji su u stanju pripravnosti i prema potrebi bit će angažirani prema poziciji nesreće, a u evakuaciji dijela posade u akciju je jutros angažiran i talijanski motorni tanker "Valcadore".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na poziciji havarije trenutno nije uočeno onečišćenje mora, no budući da turski brod prevozi 3000 metričnih tona sinter magnezita, a u brodskim spremnicima sadržava oko 70 tona pogonskoga goriva i maziva, nadležna Uprava sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture pokrenula je sve protokole u cilju sprječavanja i saniranja eventualnog onečišćenja mora na poziciji ove pomorske nesreće, kažu u Ministarstvu.

>> FOTO Havarija na turskom teretnom brodu kod Jabuke: spasioci Remorkera krenuli na mjesto nesreće

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo