Ministarstvo je znalo da se alkohol šverca u Libiju

Bivši hrvatski veleposlanik u Libiji Jovan Vejnović izjavio je na zagrebačkome Županijskom sudu da je MVPEI punih pet godina znalo da se preko veleposlanstva nabavlja alkohol.

24.3.2010.
20:26
VOYO logo

Iznoseći obranu od USKOK-ove optužbe da je od početka 2006. do kraja 2008., koristeći se diplomatskom povlasticom, u ime veleposlanstva od tvrtke iz Kopenhagena za radnike Crosca i Ine naručio 5088 litara alkoholnih pića za 46.550 dolara, Jovan Vejnović (67) je rekao da su u ministarstvu još od 2003. znali za takvu praksu te da nikada nitko na to nije prigovorio niti je pokrenuo postupak sve do početka 2009.

Tada ga je, kako je rekao, predsjednik Stjepan Mesić obavijestio da tadašnji premijer Ivo Sanader i nadređeni mu ministar Gordan Jandroković traže da se istraži nabava alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je osumnjičen za zloporabu položaja i ovlasti, to jest šverc alkohola, doznao je iz medija, nakon čega je pozvan u Zagreb na konzultacije, no više od devet mjeseci nitko ga nije primio na razgovor.

Među ostalim, rekao je da u 30-godišnjoj diplomatskoj karijeri protiv njega nikada nije pokrenut nikakav postupak. Ustvrdio je kako je žrtva medijskog linča i iskonstruiranog postupka kojim mu je narušen ugled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je ustvrdio kako je nakon dolaska u veleposlanstvo 2005. samo nastavio dotadašnju praksu za koju je znalo ministarstvo, ali i libijske vlasti koje, iako imaju vjerski zakon koji to strogo zabranjuje, prešutno dopuštaju nabavu alkohola za strane državljane.

Štoviše, po njegovim riječima, i samo ministarstvo im je uoči božićnih i novogodišnjih blagdana slalo pošiljke žestokih pića koja su prijavljivali kao hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je kako je i financijska vještakinja utvrdila da ministarstvo nije oštećeno pri nabavi alkohola te je ustvrdio da nisu oštećene ni dvije hrvatske tvrtke ni Libija, niti je on imao ikakve materijalne koristi pa mu nije jasno zašto mu se sudi.

Doznavši za postupak protiv Vejnovića, osmorica veleposlanika zapadnoeuropskih zemalja u Libiji poslala su sudu pismo u kojemu potvrđuju da se zbog strogih zakona i u drugim islamskim zemljama, a ne samo Libiji, alkohol nabavlja preko diplomatskih predstavništava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaposlenik Crosca Miroslav Krpan, kojega USKOK tereti da je pomagao u zloporabi, potvrdio je da se prije Vejnovića alkohol naručivao i plaćao izravno preko veleposlanstva, ali se - zbog visokih bankarskih provizija u Libiji - to odlučilo ubuduće raditi iz Zagreba. On je zato prikupljao novac od naručitelja te je danskoj tvrtki alkohol plaćao sa svojeg računa iz Zagreba.

Naglasio je i da alkohol nije bio za zaposlenike tvrtke, nego isključivo za potrebe tvrtke na reprezentacijama i proslavama u povodu potpisivanja ugovora s poslovnim partnerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ročištu je ostalo nejasno je li Libija potpisnica Bečke konvencije o diplomatskim odnosima koju je, po USKOK-ovim tvrdnjama, Vejnović prekršio jer je iskoristio privilegirani položaj za nabavu alkohola osobama koje nemaju diplomatski status.

Ta nejasnoća trebala bi se razjasniti do 21. travnja, za kada je sudac Siniša Pleše najavio nastavak suđenja. Očekuje se da će na tom ročištu postupak i završiti te da će se izreći nepravomoćna presuda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članak:

arti-201003240325006

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo