tko tu mulja? / Ministarstvo i zračna luka demantiraju medijske napise: 'Nikad nije odbijen ni jedan zrakoplov s doniranim organima'

Image
Foto: PIXSELL

'Nikad se nije dogodilo da zbog tehničkih okolnosti dođe do poremećaja pri dostavi organa i provođenju postupka transplantacije', tvrde iz Ministarstva zdravstva

22.1.2018.
16:44
PIXSELL
VOYO logo

Nakon što se ranije tijekom dana pojavila informacija kako je RH morala odbiti donirane organe zbog nemogućnosti polijetanja i slijetanja zrakoplova iz Zračne luke 'Franjo Tuđman' u prvim mjesecima nakon otvaranja, iz Ministarstva zdravstva su na upit N1 demantirali takve informacije. 

VIŠE O TEMI:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Još jedna velika sramota za 'Tuđman': Hrvatska morala odbijati donirane organe jer zračna luka nije radila po noći

"Organizacija hitnog medicinskog leta za potrebe međunarodne razmjene organa i suradnje s Eurotransplantom uvijek je zahtjevan i složen organizacijski pothvat, a osobito kada se radi o prijevozu srca jer je izuzetno kratko vrijeme u kojem srce mora biti dopremljeno od centra donora do centra primatelja (samo četiri sata)", navode iz Ministarstva zdravstva za N1 u pisanom odgovoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjavaju da "s obzirom na navedeno, u slučaju vremenskih nepogoda, nepredviđenih situacija i organizacijskih problema koji utječu na prijevoz organa, Ministarstvo zdravstva u suradnji s Eurotransplantom uvijek osigurava više od jednog mehanizma za alokaciju i prijevoz organa, uvijek u najboljem interesu pacijenta i s ciljem sprječavanja gubitka dragocjenog organa".

"Nikad se nije dogodilo da zbog tehničkih okolnosti dođe do poremećaja pri dostavi organa i provođenju postupka transplantacije", tvrde iz Ministarstva zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličan dopis stigao je i iz Zračne luke Franjo Tuđman.

"Zračna luka Franjo Tuđman od otvorenja 28. ožujka 2017. godine prihvatila i otpremila sve zrakoplove sa organima za transplantaciju", poručili su iz zračne luke Franjo Tuđman i poručili: "Ovim putem želimo istaknuti da nije točan niti jedan od navoda koji se u tekstu ističe, a odnosi se na neistinitu tvrdnju da zračna luka nije bila noću otvorena i da zrakoplovi s doniranim organima sa zračne luke nisu mogli polijetati/slijetati u prvom mjesecima nakon njezina otvaranja", priopćili su, a piše N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo