DOBAR POSAO NA BURZI? / Marić se pohvalio novom euroobveznicom: No, 1,25 milijardi eura ćemo vratiti po triput većoj kamati nego prošle godine...

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ministarstvo financija je izdalo novu euroobveznicu od 1,25 milijardi eura na 10 godina po kamatnoj stopi od 2,875 posto što je skoro tri puta više od prošlogodišnjeg zaduženja po stopi od 1,1 posto

14.4.2022.
11:09
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

"Ministarstvo financija Republike Hrvatske dana 13. travnja 2022. uspješno je izdalo euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,25 milijardi eura, dospijeća eura 2032. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 2,875 posto, a ostvareni prinos 2,975 posto. Zajednički agenti izdanja bili su Citi, Erste Group, JP Morgan i Morgan Stanley.

Skuplje refinanciranje ranijeg duga

Sredstva prikupljena ovim izdanjem euroobveznica bit će korištena za financiranje općih potreba državnog proračuna, koje uključuju refinanciranje postojeće euroobveznice Republike Hrvatske koja dospijeva 30. svibnja 2022. nominalnog iznosa 1,25 milijardi eura, a koja nosi kamatu od 3,875 posto", priopćilo je odmah po izdavanju euroobveznice Ministarstvo financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdavanje ove euroobveznice potaknulo je velik interes stranih investitora, jer je potražnja bila nešto manja od tri milijuna eura, bez obzira na to što se radi samo o refinanciranju već postojeće euroobveznice. No, tu postoji problem. Večernji piše da godišnja kuponska kamatna stopa od 2,875 posto znači da se država zadužila tri puta skuplje nego lani. Tada je kamatna stopa iznosila svega 1,1 posto, a otplata je dogovorena na 12 godina.

Ministarstvo oduševljeno interesom ulagača

Unatoč tomu, iz Ministarstva su zaključili da su "postignuti konačni uvjeti potvrda statusa Republike Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja te dokazuju snažno povjerenje ulagatelja u kvalitetu hrvatskog duga na međunarodnom tržištu, što je u konačnici omogućilo da upravo Hrvatska otvori put izdanjima euroobveznica i ostalim državama u regiji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo