RASPISANI NATJEČAJI / Ministarstva iskoristila izmjene zakona: Novi ravnatelji koštat će nas dodatnih 2,8 milijuna kuna?!

Image
Foto: Pixsell

Budući ravnatelji uprava po ministarstvima imat će osnovnu plaću veću za gotovo 600 kuna bruto nego što su imali pomoćnici

11.11.2019.
8:26
Pixsell
VOYO logo

Natječaji za ravnatelje upravnih organizacija u ministarstvima, koji su raspisivani od 9. listopada nakon što je izmjenama Zakona o sustavu državne uprave od 18. srpnja Vlada ukinula dužnosnička mjesta pomoćnika ministara, otkrivaju kako 20 ministarstava traži veći broj ravnatelja nego što u ovom trenutku imaju pomoćnika, piše Jutarnji list.

Razlozi za to su različiti, od ministarstva do ministarstva. Većina onih koji traže veći broj ravnatelja nego što imaju pomoćnika ili su već prije smijenili neke pomoćnike, ili na čelu nekih uprava nisu bili pomoćnici, nego drugi dužnosnici ili službenici pa su sada iskoristili priliku da popune to radno mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je namjera ovih izmjena, osim depolitizacije i profesionalizacije državne uprave, barem je tako najavljeno, bila ušteda, nakon što je Vlada 1. rujna podigla osnovicu za državne službenike s 5584,19 kuna bruto na 5695,87 kuna bruto, budući ravnatelji uprava po ministarstvima imat će osnovnu plaću veću za gotovo 600 kuna bruto nego što su imali pomoćnici.

To znači da će se za ravnatelje uprava, bez dodataka na plaću, na godišnjoj razini morati izdvajati gotovo 700.000 kuna više u bruto iznosu ili u četiri godine, koliko će im trajati mandat, 2,8 milijuna kuna više, navodi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natječaj za mjesto ravnatelja raspisali su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo kulture, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo branitelja, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo