nakon sjednice vlade / Ministar Marić o rebalansu proračuna: 'Najveći izazov bit će inflacija. No, ona je uvezena'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Proračunski deficit raste, ali i dalje je ispod 3 posto što je dobro, kaže premijer

12.5.2022.
15:20
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je danas usvojila prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu u kojem se prihodi povećavaju za 6,6 milijardi kuna, a rashodi za 10,9 milijardi kuna, pa će proračunski manjak biti povećan s prvotno planiranih 2,6 na 2,8 posto BDP-a. No, premijer Andrej Plenković konstatirao je kako je to još uvijek dobro jer je ispod tri posto.

Tri glavna razloga rebalansa su: dugovi u zdravstvu, posljedice rata u Ukrajini, uključujući zbrinjavanje izbjeglica te povećanje izdataka za plaće u javnim i državnim službama. Najveći problem mogla bi biti inflacija čak tri puta veća od očekivane - 7,8 posto. Godišnja stopa rasta BDP-a snižena je i procijenjena na 3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljnije o rebalansu na pitanja medija odgovarao je ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveći dio rebalansa na rashodovonoj strani - 3,5 milijarde kuna odnosi se na saniranje dugova u zdravstvu, bolnica i plaćanje dugova veledrogerijama.

"inflacija u ovim okolnostima je najizazovnija kategorija. No, ne odstupam od gospodarskog rata, važno je održati gospodarsku aktivnost. Inflacija je gotovo u potpunosti uvezena. Ona nije rezultat promašenih politika već je globalna kategorija. Brojke u Hrvatskoj ne odstupaju značajnije od prosijeka EU", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje da će ovaj rebalans biti dovoljan do kraja godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo