MINISTAR VANJSKIH POSLOVA POTVRDIO: / 'Da, ISIS je bombom raznio Inina postrojenja u Siriji, čekamo procjenu štete'

Image
Foto: Screenshot

Ministar vanjskih i europskih poslova, Davor Ivo Stier, boravio je u Novom Marofu, koji obilježava 25. godišnjicu pogibije članova Promatračke misije Europske zajednice prilikom pada helikoptera.

9.1.2017.
11:58
Screenshot
VOYO logo

TERORISTI ISIS-a RAZNIJELI ININO POSTROJENJE U SIRIJI? Džihadisti video eksplozije objavili na društvenim mrežama

Ministar vanjskih i europskih poslova kazao je da prva izvješća koja je ministarstvo dobilo potvrđuju informaciju da su pripadnici Islamske države bombom raznijeli i Inina postrojenja u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tražit ćemo i nova izvješća i dodatnu potvrdu, kao i procjenu štete", kazao je Stier.

Teroristi takozvane Islamske države su, podsjećamo, digli u zrak plinsko postrojenje Hayan koje se nalazi stotinu kilometara istočno od Homsa. Sami džihadisti objavili su tu informaciju na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na službenim stranicama Ine vidljivo je kako su se u bloku Hayan radila istraživanja koja su završena 2007., a koja su dovela do šest otkrića plina i nafte – u Jiharu, Al Mahru, Palmyri, Mustadyri te Mazruru.

Detonacija je uslijedila nakon što su džihadisti na tom području postavili goleme količine eksploziva, navodi se na društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimku eksplozije ISIS je objavio putem svoje agencije Amaq.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče puta predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u SAD, Stier je kazao da su njezini sastanci zasigurno pridonijeli afirmaciji Republike Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u cijelosti podupire aktivnosti predsjednice Republike i njezin savjetnik za vanjsku politiku sjedi na kolegiju u ministarstvu svaki put. To je praksa koju sam ja uveo i imamo usklađenu vanjsku politiku", kazao je Stier, dodavši da je uobičajeno da Ured predsjednice izvijesti o njezinim aktivnostima, ponovivši da njegovo ministarstvo odlično surađuje s Uredom predsjednice.

Zamoljen za komentar oko obilježavanja Dana Republike Srpske, Stier je kazao da trebamo mirne glave gledati proces i njegove okolnosti, ali i pozvati sve predstavnike triju konstitutivnih naroda u BiH da sjednu za stol i riješe otvorena pitanja među narodima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nekada su bili sankcionirani hrvatski čelnici, to danas nije i vjerojatno neće biti slučaj, a trebamo mirne glave gledati ovaj proces i gledati koje su okolnosti i pozvati sve da za stolom riješe pitanje triju konstitutivnih naroda".

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo