Važnost energetske obnove / Ministar Štromar u Varaždinu: 'Osigurali smo 203 milijuna kuna kako bi građani obnovili svoje kuće'

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Prijave za sredstva iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost primat će se do 1. rujna

25.6.2020.
10:53
Srecko Niketic/PIXSELL
VOYO logo

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar u četvrtak je u Varaždinu rekao da je dodjela 230 milijuna kuna za energetsku obnovu obiteljskih kuća jedan od najvažnijih projekata koji se tiču stanovanja i kvalitete života građana.

Osigurano preko 200 milijuna kuna iz Fonda

"Obnovili smo brojne bolnice, vrtiće, škole i druge javne zgrade, a uz program POS-a i subvencioniranih kredita, ovo je jedan od najvažnijih projekata koji se tiču stanovanja i kvalitete života građana", istaknuo je Štromar nakon objave da je krenuo nastavak programa energetske obnove kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je posljednji javni poziv za dodjelu sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje mjera energetske obnove obiteljskih kuća na području Republike Hrvatske bio 2015. godine.

Image
vjerujete li mu? /

Štromar predao izborne liste: 'Iduća vlada će biti najbolja jer će u njoj biti HNS'

Image
vjerujete li mu? /

Štromar predao izborne liste: 'Iduća vlada će biti najbolja jer će u njoj biti HNS'

"Osigurali smo 203 milijuna kuna za naše građane kako bi si obnovili svoje kuće na način da troše puno manje energije i ispuštaju puno manje CO2 u zrak. Ustvari, štede novce", rekao je Štromar te dodao da je uvjet za prijavu vlasništvo i boravak u legaliziranoj kući te energetski certifikat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijave do 1. rujna

"U kontinentalnoj Hrvatskoj on mora biti D razreda ili niži, a u primorskoj Hrvatskoj mora biti C ili niži", pojasnio je ministar graditeljstva.

Prijave će se primati od 1. rujna, a Štromar je istaknuo da su zbog opsežne dokumentacije dali dva mjeseca građanima za pripreme, kao i mogućnost korištenja info-telefona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za energetsku obnovu 20 posto sredstava

Subvencije iznose 60 posto, a dio obnove obiteljskih kuća financirat će se u potpunosti. Od ukupnog iznosa od 203 milijuna kuna, 20 posto namijenjeno je za financiranje energetske obnove u cijelosti obiteljskih kuća vlasnika koji su u opasnosti od energetskog siromaštva.

S ostalih 80 posto sufinancirat će se energetska obnova svim ostalim građanima vlasnicima obiteljskih kuća i to sa stopom od 60 posto, u maksimalnom iznosu do 204.000 kuna s PDV-om, dok će ostatak iznosa građani osigurati iz vlastitih izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznos iz Fonda se može povećati

Opravdani troškovi koji će se sufinancirati kroz ovaj projekt su toplinska izolacija vanjske ovojnice, zamjena vanjske stolarije, sunčani toplinski sustavi, kotlovi na sječku/pelete, dizalice topline i fotonaponski sustavi.

Ukupni iznos od 203 milijuna kuna povećavat će se odlukom Fonda, kako se budu osiguravala sredstva, a prema potrebama građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo