'MINISTAR SE MALO ZAIGRAO, PLENKOVIĆ NIJE SRETAN': / Zbog pravilnika kojeg je donio na svoju ruku spominjala se i ostavka Tomislava Tolušića

Image
Foto: PIXSELL, Vjeran Žganec Rogulja
9.8.2017.
9:46
PIXSELL, Vjeran Žganec Rogulja
VOYO logo

Image
'BIO BI TO NAJGORI SCENARIJ': /

Koje bi bile stvarne posljedice kada bi došlo do trgovinskog rata zbog Tolušićeve odluke?

Image
'BIO BI TO NAJGORI SCENARIJ': /

Koje bi bile stvarne posljedice kada bi došlo do trgovinskog rata zbog Tolušićeve odluke?

Izvori iz Banskih dvora poručuju kako će se problem riješiti na obostranu korist, a to je kazao i sam ministar Tolušić. Premijer Andrej Plenković jučer je u središnjem dnevniku HRT-a kazao kako je ministru naložio da hitno pronađe rješenje za taj problem.

Pričalo se o ostavci?

Drama oko novog pravilnika uzrokovala je novi potres u Vladi, navode izvori iz državnog vrha. Navodno je Tolušić u zadnji trenutak izbjegao potencijalnu smjenu o kojoj se u političkim kuloarima već počelo neslužbeno govoriti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvor Jutarnjeg kazao je kako je sporni Pravilnik, po kojemu bi zbog postroženih kriterija kontrole uvoza voća i povrća iz trećih zemalja neke inspekcijske pristojbe za susjedne zemlje poskupjele čak 22 puta, donio na svoju ruku bez da je itko iz vlasti za to znao. Plenkoviću je to navodno zasmetalo.

Dosad nitko iz Vlade nije javno stao u obranu kolege Tolušića, što daje naslutiti kako je ministar ostao na cjedilu i nema potporu kolega iz Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tolušića je napala i Hrvatska gospodarska komora (HGK) koja je tražila da se sporni pravilnik izmijeni. Osporavaju ga i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Potreban je hitan dijalog

'Odluka o povećanju pristojbi predstavlja još jednu u nizu nepredvidljivih političkih odluka koje za posljedicu imaju stvaranje nepovoljnog poslovnog okruženja i dugoročno vode do smanjenja konkurentnosti gospodarstva. Prilikom donošenja odluka koje imaju utjecaj na gospodarstvo, a u ovom slučaju i na cijelu regiju, potrebno je postupati pažljivije i promišljenije. Kako bi se pomoglo domaćoj poljoprivrednoj industriji, potrebno je pronaći konkretnije i poticajnije mjere. Pozivamo na hitan dijalog i tražimo žurno razrješenje ove situacije', rekao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bruxelles također ne gleda blagonaklono na Tolušićev manevar.

'Pozivamo sve strane u trgovinskom sporu zapadnobalkanskih država s Hrvatskom na suzdržanost i izbjegavanje zaoštravanja situacije, kao i da učine sve da se krene u rješavanje tog pitanja', rekao je glasnogovornik Europske komisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković nezadovoljan

'Točno je da premijer nije bio sretan. Tolušić se malo zaigrao i nitko nije znao kakav pravilnik sprema. Međutim, mislim da od ostavke neće biti ništa jer će se riješiti ovo pitanje', rekao je izvor blizak Plenkoviću.

Ni predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije baš zadovoljna, nije joj drago što Hrvatska nepotrebno ulazi u sukobe s drugim zemljama o kojima ovisi izvoz i gospodarski rast Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Tolušić jest vjerojatno imao najbolju namjeru, ali je sve to skupa nespretno ispalo', kaže izvor s Pantovčaka.

'Komuniciramo s kolegama iz susjednih zemalja, razumijevanje postoji sa svih strana i vjerujem da ćemo riješiti izazove koji su pred nama. Kada budem imao neke detalje znat ćete', rekao je Tolušić jučer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Mirko Šarović, rekao je jučer kako je pričao s Tolušićem te da su ostvarili napredak u pregovorima.

'Moj je dojam da smo napredovali i da je hrvatska strana za to da se Pravilnik korigira i da je to u obostranom interesu', rekao je Šarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Srbiju nitko neće vući za nos'

Srpski ministar poljoprivede bio je nešto oštriji.

'Srbiju nitko neće vući za nos. Svaki proizvod porijeklom iz Hrvatske mi kontroliramo po svim međunarodnim pravilima. Nema puštanja u promet dok se ne završe laboratorijske kontrole. Kontroliramo proizvode biljnog i životinjskog porijekla. Velike su vrućine, moramo obratiti pažnju', rekao je Branislav Nedimović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo