ključna stavka u zatvaranju Mamića / Ministar pravosuđa: 'Sporazumom o izručenju nismo zadovoljni nije zadovoljna ni Hrvatski ni BiH'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Bošnjaković se susreo s bosanskohercegovačkim kolegom koji je najavio nastavak suradnje kako bi se pojačala funkcionalnost potpisanih sporazuma

14.6.2018.
12:10
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković susreo se bosanskohercegovačkim kolegom Josipom Grubešom s kojim je, kako je ranije najavio, trebao analizirati međudržavni sporazum iz 2012. i vidjeti koliko je RH postavila zahtjeva, a koliko druga strana i kakvi su rezultati, te vidjeti kakve su mogućnosti unaprjeđenja. 

"Nismo se susreli zbog izručenja Zdravka Mamića, ali to izručenje potpada pod sporazum vezan za izručenje vlastitih državljana. Tjeralica je izdana i zaprimljena na sudu u BiH. Nakon što Ministarstvo pravosuđa primi dokmentaciju poslat ćemo zahtjev za izručenje, a nakon toga odluku o izručenju ili neizručenju donosi sud BiH, a mi kao ministarstva tu nemamo ingerencija", kazao je Bošnjaković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da sa sporazumom nije zadovoljna Hrvatska, a ni BiH. Grubeša je nakon sastanka najavio nastavak suradnje kako bi se pojačala funkcionalnost potpisanih sporazuma, a kao osobito bitnu temu za BiH istaknuo je gradnju prvog državnog zatvora u susjednoj zemlji. "Razgovarali smo o tome kako bi nam Hrvatska mogla pomoći u tome", rekao je Grubeša. 

Ministri su razgovarali o sporazumu za preuzimanje izvršenja kazne zatvora i o sporazumu oko procesuiranja ratnih zločina, obvezujući se da će raditi na poboljšanju postojećih dokumenata i jačanju suradnje. Grubeša je otkrio kako je BiH posebno zanimljiva tema državnog zatvora, koje ta zemlja još uvijek nema, oko čega traži pomoć Hrvatske kao članice Europske unije.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od značajnijih tema bila je i pitanje sukcesije, odnosno imovine za koju u BiH smatraju da je njeno vlasništvo, rekao je Grubeša. "Znamo da je Hrvatska donijela Zakon o upravljanju državnom imovinom, a radi se o imovini koja je uglavnom na vrlo atraktivnim lokacijama. Hrvatska je kao jedno prijelazno rješenje donijela zakon da imovina ne propada nego da se da u koncesiju.

U BiH se stvorila percepcija da ona ostaje bez svog vlasništva, ali smo tu dobili potvrdu da je ta imovina i dalje aktualna" te da se radi na tome da se ona vrati pravim vlasnicima, zaključio je Grubeša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo