MINISTAR POLICIJE OBJASNIO ŠTO SE MIJENJA KOD REGISTRACIJE AUTA: / 'Ovime će građani uštedjeti vrijeme i novac'

Image
Foto: Pixsell

Novim izmjenama u stanicama za tehnički pregled odsad će se moći odjavljivati vozila, mijenjati registarske pločice, vaditi nova prometna dozvola.

2.1.2018.
12:48
Pixsell
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na novinskoj je konferenciji predstavio novosti vezane za registraciju vozila koje su na snagu stupile s prvim danom 2018. Na presici održanoj u Stanici za tehnički pregled vozila, Božinović je obrazložio nekoliko novina. Prije svega, pojednostavljenje procedura. 'Građani od danas mogu registrirati svoja vozila na jednom mjestu. Ne moraju više dolaziti na šaltere policijskih uprava i postaja, čime smo cijelu proceduru pojednostavili, olakšali, smanjili gužve i omogućili preraspodjelu djelatnika MUP-a na one poslove koji su u ovom trenutku prioritetni i gdje treba više izvršitelja', kazao je ministar.

Građani više neće morati na policiju

Podsjetimo, novim izmjenama u stanicama za tehnički pregled odsad će se moći odjavljivati vozila, mijenjati registarske pločice, vaditi nova prometna dozvola. Kako bi se sve te radnje obavile neće se više morati odlaziti na policiju. Veliku novost predstavlja i ukidanje nultog tehničkog pregleda za nova vozila. 'Godišnje u RH imamo oko 140 tisuća novih registracija vozila, oko 290 tisuća su poslovi vezani za promjenu vlasništva i oko 250 tisuća zamjena prometnih dozvola na razini godine i upravo u ovim segmentima smo ostvarili i planiramo ostvariti najveće financijske i vremenske uštede i ministarstvu i građanima', rekao je ministar na početku konferencije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je daljnje pojednostavljenje procedura koje bi kao posljedicu trebale imati uštedu vremena i novca građana. 'Idemo dalje, u smislu pojednostavljenja ovih procedura. Trenutačno u ministarstvu radimo na informatičkom rješenju kojim bismo se povezali s HAK-om, da evidencije svih onih koji polože vozačke ispite budu odmah elektronički dostupne, da mladi vozači koji bi morali donijeti uvjerenje o položenom vozačkom ispitu to više neće morati raditi.

Cijene ostaju iste

Što se tiče produženja vozačkih procedura i cijene ostaju iste. Uvodi se novi izgled obrasca prometne dozvole, vraćamo grb na dozvolu. Izašli smo u susret motociklistima tako da su njihove registarske pločice smanjene, dimenzije su sada 180 puta 180 milimetara, s tim da ćemo s primjenom krenuti 20. svibnja dok se potroše pločice koje imamo na zalihama. Prva registracija motornog vozila bit će moguća u stanici za tehnički pregled, koja nije u registracijskom području vlasnika, njegovog mjesta prebivališta ili boravišta. Dosad su mogli prvu registraciju obaviti samo u mjestu prebivališta ili boravišta', rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominje kako MUP ostaje vlasnik svih evidencija, s tim da ih stanice mogu koristiti i unositi podatke. 'Ukinulo se 1000 kuna kaucije za izvozne pločice. Zajedničkim radom izvršili smo važnu reformu da usluge ostvare brže, jednostavnije, da ih to ne košta skuplje', rekao je Božinović te dodao da Vlada nastavlja djelovati u smjeru reformskih poteza i pojednostavljenja.

Ukinut porez na stjecanje

Novim Zakonom ukinut je porez na stjecanje, no uplaćivat će se pristojbe. 'Umjesto dosadašnjih poreza na stjecanje od 5 posto, kad govorimo o vlasništvu nad autima, uplaćivat će se pristojbe koje su upola manje. Kad govorimo o zamjeni prometnih dozvola zbog popunjenosti, to će se također moći obaviti samo u stanici za tehnički pregled i tu će se ostvariti dodatna ušteda od 40-ak kuna. Što se tiče produljenja važenja prometnih dozvola, procedura i cijene ostaju iste', rekao je ministar Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo