MINISTAR OSTOJIĆ: / "Šator iz Savske treba staviti na raspolaganje izbjeglicama"

Image
Foto: Pixsell, Slavko Midzor

"Hrvatska je spremna prihvatiti izbjeglice ukoliko do toga dođe", ponovio je još jednom ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

25.8.2015.
10:28
Pixsell, Slavko Midzor
VOYO logo

Ministar policije Ranko Ostojić mišljenja je da nije nemoguće da se ostvare najave iz Srbije da se izbjeglice preusmjere na područje Hrvatske.

"To nije moguće, mi imamo ugovor sa Srbijom o readmisiji. Kada bi se dogodilo preusmjeravanje, mi bismo prihvatili ljude s ozbiljnim problemima, ali bi se oni potom vratili natrag u zemlju iz koje su došli. Podignuta je uzbuna u Hrvatskoj. Mi smo ovakve izbjegličke valove imali i prije, ali se nikada nije dogodilo da su ljudi koji bježe dolazili ili prolazili kroz Hrvatsku. Spremni smo za situaciju ako dođe do izbjegličkog vala. Hrvatska nema namjeru silom sprečavati ulazak izbjeglica, ali imamo prihvatne centre za ljude koji se žele domoći drugih europskih zemalja", kazao je Ostojić u emisiji Novi dan N1 Televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije konkretno odgovorio koliko je Hrvatska spremna prihvatiti migranata. Kazao je da imamo centar u Ježevu, te da se grade još dva koja bi trebala biti gotova do kraja ove godine.

Image
MILANOVIĆ O IZBJEGLICAMA: /

"Moramo imati srca, ne radi se o vrećama kupusa, to su očajni ljudi"

Image
MILANOVIĆ O IZBJEGLICAMA: /

"Moramo imati srca, ne radi se o vrećama kupusa, to su očajni ljudi"

"U ovakvoj situaciji to se ne rješava prihvatnim centrima. Naša granična policija ima centre za prihvat izbjeglica", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zidovi izbjeglice ne mogu zaustaviti

Za scene viđene u Makedonije Ostojić je kazao da nisu simpatične, a mišljenja je da nikakvi zidovi izbjeglice ne mogu zaustaviti.

"Treba osigurati humane uvjete i procijeniti tko je uistinu ugrožen, a tko iskorištava cijelu situaciju. Hrvatska je tu mnogo napredovala. Za ljude koji traže azil imamo čak i višak prostora, kako u Dugavama, tako i u Kutini. Prije dvije mi godine smo imali veliki val azilanata i to smo uredno odradili, odvojili ranjive skupine, posebno maloljetnike i uspjeli smo stvoriti uvjete koji su maksimalno humani. Valja napomenuti da 85 posto onih koji su tada ulazili u Hrvatsku nije dočekalo kraj postupka, već su zloupotrijebili azil i otišli u druge zemlje'", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

"Moguće je da su među izbjeglicama i teroristi"

Iako iz HDZ-a dolaze optužbe da Vlada nema ni plan ni strategiju za izbjeglice, Ostojić tvrdi da Hrvatska ima migracijsku politiku.

"To je prvorazredno političko pitanje u svim zemljama EU, kod nas to tek sad počinje biti tema. Oni koji nikada nisu ni koraka napravili, nisu imali nikakvu migracijsku politiku, danas govore da ova Vlada nema migracijsku politiku. Nije jednostavno doći u ovakvu situaciju. Možda bi bilo dobro podsjetiti skeptične da se sukladno zakonima i obavezama - moramo prije svega prema ljudima ponašati kao ljudi. Moguće je da su među izbjeglicama i teroristi, ali treba znati da terorističke napade koji su se ove godine dogodili nije počinio nitko tko je došao bježeći pred ratom u Siriji', rekao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Hrvatska na meti terorista

Ministar se dotaknuo i slučaja Salopek. Na pitanje je li Hrvatska nakon otmice mladog Slavonca podignula stupanj sigurnosti, Ostojić je odgovorio da je sigurnost podignuta još nakon napada na redakciju Charlie Hebdo u Parizu.

"RH je jedna od zemalja koja može biti cilj terorista. Nažalost, Hrvatska je čak i doživjela teroristički napad, ali stupanj na kojem se nalaze naše sigurnosne službe ne mogu sa sigurnošću spriječiti teroristički cilj. Ako dođe do terorističke prijetnje, mi ćemo odmah reagirati. Mi smo dio svijeta koji se nosi s borbom protiv terorizma", kaže Ostojić. Za N1 Televiziju je potvrdio da se još traga za Tomislavom Salopekom, ali da je "teško govoriti o tome da ishod može biti pozitivan".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Ostojić komentirao je mogući odlazak prosvjednika iz Savske 66.

"Bilo bi puno korisnije kada bi Hrvatski crveni križ iskoristio te šatore za puno bolje stvari i stavio ih na raspolaganje izbjeglicama i onima kojima su zaista potrebni", kazao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

N1 Televizija/Danas.hr

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo