MINISTAR OBEĆAVA 100.000 NOVIH RADNIH MJESTA; Lalovac je skeptičan: / 'Najveća opasnost je povjerenje građana i strah'

Image
Foto: HRT/Screenshot

Aldarović: 'Imamo oko 110.000 radnih mjesta više nego na početku mandata, tako da je 100.000 novih radnih mjesta je ostvarivo'

9.6.2020.
13:09
HRT/Screenshot
VOYO logo

Nakon što je HDZ jučer na središnjem odboru predstavio predizborni program, a SDP je to učinio nešto ranije, danas su u emisiji HRT-a "U mreži prvog" govorili HDZ-ov ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović te Boris Lalovac iz SDP-a.

Aldarović je rekao da su u četiri godine madata pokazali da se broj radnih mjesta može podići. "Imamo oko 110.000 radnih mjesta više nego na početku mandata, tako da 100.000 novih radnih mjesta je ostvarivo. Jasno smo istaknuli da ćemo u mjere aktivne politike zapošljavanja uložiti preko 10 milijardi kuna, poticati pripravništvo i zapošljavanje mladih i ostale mjere koje potiču kretanje iz pasivnog u aktivno tržište rada.",

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da su minimalnu plaću u dosadašnjem mandatu povećali za 754 kune. "Zatekli smo situaciju u kojoj su mjere aktivne politike zapošljavanja koja je dopuštala samozapošljavanje uz poticaj od 25.000, do sada smo ga digli na 100.000 kuna. Taj poticaj se pokazao korisnim jer mlade osobe se mogu ostvariti kroz poduzetnički duh i pokazati svoju kreativnost", rekao je te dodao da je to cijeli niz mjera za koje smatraju da će podići gospodarstvo i standard građana.

Image
HDZ POČEO S PREDIZBORNIM OBEĆANJIMA: /

Plenković nudi prosječnu plaću 7600 kuna a minimalnu 4250 kuna: 'Mislim da je to realno'

Image
HDZ POČEO S PREDIZBORNIM OBEĆANJIMA: /

Plenković nudi prosječnu plaću 7600 kuna a minimalnu 4250 kuna: 'Mislim da je to realno'

Povjerenje građana i strah

Lalovac je rekao da su programi uvijek ambiciozni, ali da je bitna startna osnova, te da stanje u proračunu nije dobro. "Ne znamo kakve su prave brojke. To ćemo znati u osmom mjesecu kada završi ljeto jer nam ljeti dolazi najveći dio prihoda. Sad su sve predviđanja i svi polazimo od neke pretpostavke. Najveća opasnost je povjerenje građana i strah. Ekonomija nije ništa nego povjerenje građana da se mogu zadužiti, investirati, da neće biti rezanja plaća". Naglasio je da treba biti realan i vidjeti što proračun može dati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aladrović je istaknuo da su se s krizom ekonomski borili na kvalitetan način, kvalitetnim metodama i mjerama, te da su mjere za očuvanje radnih mjesta polučile rezultat. "Nismo imali veliki broj masovnih otpuštanja i bitnije udare i moramo se nastaviti i dalje boriti da ostane na ovom nivou", rekao je.

Tvrdi da je sljedeća mjera skraćeni radni tjedan o čemu razgovaraju i sa sindikatima i poslodavcima, te bi se ta mjera trebala izdefinirati do kraja lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Regulacija rada nedjeljom

Govorili su i o radu nedjeljom. Aladrović je rekao kako će se uskoro ići sa zakonskim prijedlogom kako bi se to i zakonski reguliralo. Omogućilo bi se da dio nedjelja bude radnih, a dio da se provodi u krugu obitelji.

S njime se složio Lalovac, ali je i podsjetio da svaki neradni dan u Hrvatskoj košta milijardu kuna. "Sad nam treba rad i da vratimo ekonomiju. Kad se ekonomija stabilizira onda možemo o tome razgovarati", rekao je, javlja HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo