Ministar o ćiriličnim pločama: Ne može da se uvede ništa...

U gotovo nemogućoj situaciji našao se ministar branitelja Predrag Matić Fred.

3.9.2013.
17:39
VOYO logo

U razgovoru za MediaServis ministar Matić je pojasnio zašto stalno ponavlja uzrečicu: Pravo i pravda ne idu uvijek zajedno.

"Bio sam strahovito tužan i razočaran jučer kada sam vidio što se događa u Vukovaru", rekao je ministar. Mislio je, kaže, da smo to sve dosada 'prevladali i nadvladali', a tek nešto malo lakše bilo mu je kada je vidio da nasilje sinoć neće eskalirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Trebalo je sjesti, razgovarati, dogovoriti...'

"Svakako da se sve ovo moglo izbjeći ako je postojala dobra volja obiju strana. Trebalo je sjesti, razgovarati, dogovoriti, pregovarati, vidjeti... Ponekad zakon ne odgovara svakome, i pravo i pravda ne idu često ruku pod ruku. Iako je zakon iznad svega, on se ne mora uvijek kruto provoditi, to govorim pod navodnim znakovima. Može se pronaći rješenje koje odgovara svakome. Ali nasilje nikako", kazao je Matić.

Upitan koje bi to bilo rješenje koje u Vukovaru odgovara 'svakome', Matić objašnjava: Ono u sredini, s kojim nitko nije u potpunosti zadovoljan, to je uvijek najbolje rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne moraju se odmah uvesti automatski sve dvojezične ploče, ali isto tako ne može se da se ne uvede ništa jer to je ustavni zakon, to smo potpisali i to se mora primijeniti. Ali dinamika, dinamika se može dogovoriti", pojašnjava Matić.

Na izravno pitanje znači li to onda da je prerano za ćirilicu u Vukovaru, odgovara da mu jako teško na to pitanje odgovoriti jer je i ministar i branitelj i Vukovarac. "Gledajte, ćirilica kao ćirilica sigurno nikome ne smeta, ali konotacija koju ona donosi, to je ljude uzbudilo i asociralo na negativne događaje. Trebalo se pronaći više razuma i volje s obje strane", ponavlja ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kod nas je uvijek sve imalo političku konotaciju'

Premijeru se stavio na raspolaganje da osobno ode u Vukovar i razgovara sa svim stranama, a nije mu neugodno ako će mu netko zviždati. "Kod nas je uvijek i oduvijek sve imalo političku konotaciju", zaključuje.

Prosvjednicima, među kojima je velik broj njegovih suboraca Matić Fred je poručio: "Razgovor, razgovor, razgovor. Nikako ne nasilje. Kada se razgovara uvijek se dođe do nekakvog rješenja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo