Ministar Miljenić najavio: Ukidamo javne ovršitelje

Ovrhe će ubuduće biti još jednostavnije, provodit će se brže, bit će učinkovitije i provodit će se bez vrijeđanja dostojanstva dužnika.

13.3.2012.
22:04
VOYO logo

Prema riječima ministra Orsata Miljenića, novi koncept Ovršnog zakona zadržat će sustav ovrhe koji od 1. siječnja prošle godine provodi FINA. No, bit će popravljen u smislu da se više neće smjeti događati da FINA plijeni novac sa skrbničkih računa. Istovremeno, javni ovršitelji više neće biti potrebni.

Sudske ovrhe će se zadržati, ali će se odnositi na ovrhu nad nekretninama i pokretninama. Smanjit će se broj mogućih prigovora na njih, te pojednostaviti procedura provedbe sudskih rješenja. Ovrhama se ubuduće neće baviti trgovački sudovi nego samo općinski sudovi, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javni ovršitelji skupi i produžuju postupak

U 2011. FINA je zaprimila više od 1,1 milijun zahtjeva za ovrhom, a u cijelosti ih je ostvarila u 414.410 predmeta, dok je u redoslijedu za naplatu njih 557.014. U Ministarstvu kažu kako je sustav sve učinkovitiji te da se prvi put dogodilo da je više ovršnih predmeta riješeno nego što ih je zaprimljeno.

Analiza koju su napravili, tvrdi ministar, pokazuje da bi zadržavanje javnih ovršitelja povećalo broj predmeta i do pet puta. Razlog leži u tome što bi se na odluku prigovori mogli uložiti četiri puta. Osim toga, javni bi ovršitelji naplatom svojih usluga postupak učinili skupljim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Pakao ovrha

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo