MINISTAR MARIĆ KOMENTIRAO / 'Pozitivna ocjena Fitcha? Drago mi je! Uvođenje eura? Ispunjeni su kriteriji. Debeljak? Nije se dogovorio'

Image
Foto: Igor Šoban / PIXSELL

'Nakon razgovora koje smo vodili proteklih tjedana svi možemo biti zadovoljni, kreditni rejting je očuvan. To je stepenica više u investicijskoj zoni', kazao je ministar financija

7.5.2022.
14:48
Igor Šoban / PIXSELL
VOYO logo

Ministar Zdravko Marić izašao je pred novinare i prokomentirao izvješće agencije Fitch koje je Hrvatskoj potvrdilo kreditni rejting BBB.

"Nakon razgovora koje smo vodili proteklih tjedana svi možemo biti zadovoljni, kreditni rejting je očuvan. To je jedna stepenica više u investicijskoj zoni i s pozitivnim izgledima. U izvješću se jasno apostrofira koji bi čimbenici mogli i trebali utjecati idućih godina", kazao je ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I DALJE SMO BBB /

Fitch potvrdio investicijski rejting Hrvatske: Ključan je oporavak turizma i uvođenje eura

Image
I DALJE SMO BBB /

Fitch potvrdio investicijski rejting Hrvatske: Ključan je oporavak turizma i uvođenje eura

'Svi kriteriji za ulazak u eurozonu su ispunjeni'

Kao mogući negativni čimbenik istaknuo je moguće povećanje javnog duga u slučaju značajnije odgode ulaska u eurozonu. Što se tiče ulaska Hrvatske u eurozonu, Marić je rekao da ćemo u iduća dva mjeseca svi biti puno pametniji. Pohvalio se time što se projekcije Ministarstva financija u velikoj mjeri podudaraju s onima agencije Fitch.

"Nakon zaista dobrog rezultata prošle godine, trend će se nastaviti i u godinama koje slijede", kazao je i dodao kako izvješće agencije Fitch dobrodošlo u sadašnjim okolnostima te da daje poticaj za nastavak ovoga što rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi kriteriji za ulazak u eurozonu su ispunjeni, kazao je Marić i naglasio da se sada čeka izvješće konvergencijskih lista. Pritom je važan i kriterij inflacije te očekuje da će s objavom podataka za travanj i taj kriterij biti ispunjen.

'Složena situacija u Brodosplitu još složenija'

Uvjeren je da će biti više pozitivnih nego negativnih učinaka uvođenja eura. Marić je rekao i da će na postojeću razinu inflacije u RH, uvođenje eura imati minimalan ili gotovo nikakav utjecaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan je li Tomislav Debeljak, predsjednik uprave Brodosplita, postigao dogovor sa HBOR-om, Marić je odgovorio niječno.

"Razgovori su u tijeku, prije nekoliko dana sam komentirao problematiku, a svatko će iz mojih riječi pročitati što želi. Rekao sam da je to složena situacija koja je postala još složenija uz dva dodatna elementa. To su otvaranje predstečajnih nagodbi koji otvaraju proceduralnu, ali i i vremensku komponentu. S druge strane, u Ministarstvu financija gledamo zahtjev za protestirano jamstvo", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek nemamo jasnu sliku svih elemenata koji bi nam mogli pomoći da utvrdimo je li proces održiv. Žao mi je da HBOR bude izložen takvim vrstama pritisaka samo jer pokazuju dobru volju", dodao je.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo