NEMA DRUGOG RJEŠENJA / Ministar Marić otkrio da je proračun gotov, ali i da ćemo se zadužiti za dodatnih 9,2 milijardi kuna!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

'Što se tiče individualnih proračuna, ima određenih korekcija, jer smo odlučili strateški da plaće i mirovine nećemo dirati. Štoviše, kod plaća smo predvidjeli 0,5 posto po godini staža', kazao je Marić

9.3.2016.
10:10
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je kazao kako se planira novo zaduživanje, moguće već u proljeće, kako bi se pokrio planirani proračunski deficit od 9,2 milijardi kuna, a da će se za njegovo financiranje dijelom koristiti i prihodi od privatizacije državne imovine.

"U prijedlogu proračuna moramo predvidjeti financiranje deficita, koji se planira na nekih 7,4 milijarde kuna, a kad k tome dodate izvanproračunske korisnike i lokalnu samoupravu, dođete na 9,2 milijardi, što u konačnici znači da se za taj iznos morate zadužiti", izjavio je ministar u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je istaknuo, dio deficita planira se financirati i prihodima od privatizacije, te dodao da se povrh deficita imamo i određena dospijeća dugova iz proteklih godina.

"Za ovu godinu možda taj pritisak nije toliko velik kao za iduću godinu, i mahom se radi o domaćim dospijećima", kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proračun je gotov, idućeg tjedna u Saboru

Marić je kazao kako je proračun gotov, kako će ga predstaviti sutra na sjednici Vlade, a da će se o njemu u Saboru raspravljati idućega tjedna. Istaknuo je da neće biti većih odstupanja od nedavno prihvaćenih smjernica.

Prema nedavno usvojenim gospodarskim i fiskalnim smjernicama, prihodi državnog proračuna za 2016. planirani su na razini od 113 milijardi kuna, što je oko 3,9 milijardi ili 3,5 posto više u odnosu na preliminarno izvršenje proračuna za 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rashodi bi, pak, trebali iznositi 120,4 milijarde kuna, što je rast za 2,4 milijarde kuna u odnosu na lani, pa bi deficit iznosio oko 7,5 milijardi kuna, odnosno 2,2 posto BDP-a.

"Što se tiče individualnih proračuna, ima određenih korekcija, jer smo odlučili strateški da plaće i mirovine nećemo dirati. Štoviše, kod plaća smo predvidjeli 0,5 posto po godini staža", kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo