MINISTAR MARIĆ O UVOĐENJU EURA: / 'Teško je očekivati da možemo o tome razgovarati'

Image

Nakon što je Vlada danas usvojila Nacionalni program reformi, ministar financija Zdravko Marić novinarima je predstavio materijal iz svoje domene, javlja N1.

28.4.2016.
17:00
VOYO logo

Istaknuo je da za sljedeće četiri godine imaju projekcije rasta u makroekonomskom i fiskalnom okviru.

"Stopa rasta za ovu godinu iznosi 2%. No, u srednjoročnoj perspektivi, ako se reforme ne provedu, potencijal hrvatskog gospodarstva je puno niži od ovih dva posto", kazao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VLADA PRIHVATILA PROGRAM NACIONALNIH REFORMI: /

'U godinu i pol provest ćemo 60 ključnih mjera'

Image
VLADA PRIHVATILA PROGRAM NACIONALNIH REFORMI: /

'U godinu i pol provest ćemo 60 ključnih mjera'

Prvi cilj - gospodarski rast i zapošljavanje

"Puno veći i značajniji naglasak bih stavio na fiskalni okvir. Prvi cilj je gospodarski rast i zapošljavanje", rekao je ministar i dodao da plaćamo 3,6 posto BDP-a kamate za javni dug. "Od cijele Vlade i svih ministara, samo ministrica Šikić i ja imamo proračune izvan tog dosega."

Naveo je kako planiraju aktivirati državnu imovinu vrijednu 1,6 milijardi kuna te kako je cilj Vlade spustiti javni dug na 80 posto BDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poruka Europi

"Ovim se dokumentima šalje jasna poruka da Hrvatska ispunjava sve preporuke koje su pred nas dane. Kroz bolje upravljanje javnim dugom ići ćemo prema optimizaciji javnog duga u smislu cijene koju plaćamo. Ukoliko budemo uspješniji u namjeri da ubrzamo gospodarski rast, onda se javni dug spušta duboko ispod 80 posto", rekao je ministar Marić.

Upitan što je s eventualnim uvođenjem eura, kazao je da je to još daleko. "Jedini maastrichtski kriterij koji nije ispunjen je javni dug koji nije manji od 60 posto. Teško je govoriti o vremenskom horizontu. Prije samog formalnog eura zemlja ulazi u sustav tečajnog mehanizma u kojemu u dvije godine treba pripremiti sve za konačno uvođenje valute. Teško je za očekivati da možemo o tome razgovarati", rekao je ministar Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo