uoči vlade / Ministar Marić o pritiscima Kujundžića i Divjak: 'Koliko god date, nikada dovoljno'

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

''Imamo koliko imamo i Hrvatskoj treba odgovorno vođenje javnih financija", zaključio je Marić.

3.10.2019.
10:22
Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

 Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak, komentirajući prijedlog da se iz općih poreza namaknu sredstva za zdravstvo kojemu nedostaje između 3 i 4 milijarde kuna, da zdravstvu koje ove godine dobiva milijardu i pol kuna više sredstava - nikad nije dosta.

Nakon jučerašnjeg sastanka ministra zdravstva Milana Kujundžića i župana o dugovima bolnica čule su se poruke da hrvatskom zdravstvu nedostaje između 3 i 4 milijarde kuna, pa bi se ta sredstva mogla eventualno namaknuti iz općih poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić je ponovio kako je 2017. unutar limita, bez povećanja javnoga duga, zdravstvo dobilo milijardu i pol dodatnog novca, 2018. dobilo je 500 milijuna, a od ove godine dobivaju dodatno jedan postotni bod zdravstvenog doprinosa. Prema izračunima, to će ove godine biti milijardu i pol kuna.

"Koliko god date, nikada dovoljno. Imamo koliko imamo i Hrvatskoj treba odgovorno vođenje javnih financija", zaključio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i da neće javno komentirati pritiske ministara Milana Kujundžića i Blaženke Divjak, koji otvoreno traže više novca za svoje resore. 

"Bilo bi bolje da se interno dogovorimo, s obzirom na mogućnosti i sredstva kojima raspolažemo", rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je pritom dobru suradnju i korektan odnos sa sindikatima državnih službi, s kojima se danas sastaje.

Divjak: ''Brinimo o rješenjima, a ne o odnosima među političarima''

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak uoči sjednice Vlade da su njeni stavovi oko povećanja plaća u školstvu od početka jasni te poručila da treba brinuti o rješenjima, a ne o odnosima među političarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Divjak, koja je podržala školske sindikate u zahtjevima za povećanjem koeficijenata složenosti poslova u odgoju i obrazovanju, komentirala je kritike i navode kako tim stavovima javno pritišće Vladu.

"Ljude ove države ne zanimaju odnosi među drugim ljudima, a pogotovo odnosi među političarima", izjavila je ustvrdivši da ljude, ali i nju, zanimaju rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da su njezini stavovi jasni od početka.

"Brinem o tome da sustavi odgoja, obrazovanja i znanosti imaju primjerenu ulogu, da reformski procesi idu i da, naravno, budemo svjesni toga da su motivirani učitelji ključni", rekla je Divjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitana kako će se odvijati postupak mirenja između školskih sindikata i Vlade, kazala je da je to procesna stvar koja ovisi o Zakonu o radu. Smatra da će se sindikati i Vlada u tom procesu uspjeti dogovoriti.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo