MINISTAR KONAČNO OTVORIO KARTE I OTKRIO SVE: / Evo što će sve poskupjeti, a što pojeftiniti nakon porezne reforme

Image

Porezna reforma jedna je od najspominjanijih tema posljednjih tjedana u Hrvatskoj. U velik se posao bacila nova hrvatska Vlada na čelu s Andrejem Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem.

1.11.2016.
13:03
VOYO logo

Kome će rasti plaće, što je s povećanjem poreza ugostiteljima, što će se događati s prihodima gradova i županija... Sve su to pitanja na koja javnost traži odgovore.

Zdravko Marić je naglasio kako je ideja cjelokupne porezne reforme porezni sustav učiniti jednostavnijim, prohodnijim i konkurentnijim. Tvrdi da će njen učinak biti dvije milijarde kuna u prvoj godini provođenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poskupljuju kruh i mlijeko?

Mnoge je uznemirila informacija da će poskupjeti kruh i mlijeko, na što Marić odgovara kako će ukupno deset tisuća artikala pojeftiniti.

'Svi sada govore o poskupljenju kruha, ali ne mora do toga doći. Proizvođačima i pekarima snižava se dobar dio njihovih inputa, padaju troškovi oporezivanja rada. Za naše poljoprivredne proizvođače ovo je prva reforma gdje se na strani inputa snižavaju stope PDV-a', objasnio je ministar financija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod pretpostavkom da će sve cijene slijediti porast i pad stopa PDV-a, troškovi za hranu za najnižu dohodovnu skupinu u prosjeku rastu za 12-20 kuna. Marić naglašava kako ipak drastično padaju troškovi komunalija, poput odvoza smeća ili električne energije.

'Ukupni pad tih troškova je 300 kuna', rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i poskupljenje cigareta, za koje kaže da je u skladu s direktivama Europske unije.

Kako će se sve odraziti na turizam?

Marić naglašava kako mu je turizam kao grana vrlo važan te smatra kako u konačnici ne bi trebalo doći do smanjenja potrošnje, ako se u isto vrijeme diže i raspoloživi dohodak za više od milijun i osamsto tisuća ljudi. Osim toga, snižavaju se i ulazni troškovi za ugostitelje. Tvrdi kako je cjelokupna porezna reforma vrlo prijateljski nastrojena prema obrtnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Svima će plaće porasti, ali kome - onima koji danas plaćaju porez. Ako netko ima tako malu plaću da ni danas ne plaća porez na dohodak, njemu će sve ostati isto. Onima koji imaju veće plaće, koji će umjesto stope od 40% plaćati porez po stopi od 36%, plaće će u apsolutnom iznosu porasti više nego onima koji imaju niže. Cilj je bio pomaknuti tu najvišu stopu poreza', objasnila je Marija Zuber, porezna stručnjakinja.

''Povećanje neto plaće, u tom općem okruženju, je podloga i šansa za povećanje bruto plaća. Kada je riječ o olakšicama za umirovljenike, njima ostaje osobni odbitak 3800 kuna, što je mnogima više nego do sada. Svima se porezna obveza umanjuje za 50%, što će obuhvatiti i korisnike inozemnih mirovina', dodala je Zuber.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija ne boji se Mosta

Most neće srušiti poreznu reformu, kazao je Marić.

'Most je tu da spaja stvari, a ne da razdvaja', izjavio je te dodao kako ova reforma ne može riješiti sve probleme gospodarstva i društva, ali da je riječ o važnom kotaču u pokretanju cjelokupnog gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo