gost RTL-a Danas / Ministar Horvat o Uljaniku: 'Želimo anulirati veći dio pritiska koji visi nad državnim proračunom'

Ministar Horvat kazao je kako Vlada o Uljaniku pregovara s Norvežanima te da će s njima održati sastanak u ministarstvu

5.9.2018.
19:02
VOYO logo

Ministar gospodarstva Darko Horvat bio je gost RTL-a Danas te je komentirao situaciju u Uljaniku. Ministar je ranije poručio da nema novih državnih jamstava za brodove, a u RTL-u Danas je kazao da hrvatskoj javnosti i donicima projekta restrukturiranja poručuje da neće biti restrukturiranja na teret državnog proračuna.

"To znači da ovakav modalitet kojim su se brodovi gradili do današnjeg dana i producirali minus, a minus Uljanika zaključno s 1.3. ove godine bio je na razini od 570 milijuna eura, je neodrživ, a restrukturiranje i trošak državnog proračuna u ovakav modalitet je neprihvatljiv", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar je kazao kako priča oko Uljanika nije povezana s nekretninskim biznisom te da plan restrukturiranja kojeg je Ministarstvo gospodarstva u neformalnoj komunikaciji poslalo u Bruxelles nema dio koji je vezan uz nekretninski biznis. 

Tvrdi da po pitanju Uljanika ne Vlada ne pregovara s Ukrajincima, već Norvežanima. "Norveška kompanija koja je naručila i više brodova, a ima namjeru 4 broda otkazati, doći će u sastanka u Ministarstvo gospodarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušat ćemo s njima anulirati modalitet i mogućnost da se otkažu sva četiri broda. Pokušat ćemo ih uvjeriti da Uljanik brodogradilište, odnosno 3. maj ima sposobnost dva od ta četiri broda izgraditi. Želimo anulirati veći dio pritiska koji u ovom trenutku kao naplata avansa i kreditnih aranžmana, uključivo i državna jamstva, visi i nad glavom vlade i državnog proračuna, ali i uprave samog Uljanika", kazao je Horvat.

Po pitanju plaća za srpanj i kolovoz koje je Vlada omogućila radnicima, ministar tvrdi da se Vlada izložila njihovom isplatom. "Želim da u osiguranje prve slijedeće ili bilo koje druge plaće, ako će to biti potrebno, lokalna i podurčna samouprava uzme partacipaciju. Vlada nema modalitet da isplati iduću plaću", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Horvat ranije je također kazao kako su njegovi prethodnici propustili učiniti nešto u Uljaniku, a ministar objašnjava i što. "Pa do pred nekoliko godina priča oko Uljanika bila je vrlo sretna. Ono što smo identificirali, minus na poslovnom računu koji je producirao zahtjev grupe za pomoć Vlade dao je potpuno drugačiju situaciju u Uljanik grupi i 3. maju. 

U ovom trenutku raspravljamo i potrebno nam je da u modalitetu kakav je predložila Uprava sa strateškim partnerom izrađivačem programa s aspekta Vlade osiguramo 360 milijuna eura. Jedini tko u ovom trenutku iskazuje stvarni interes i mijenja viziju rješavanja ovog problema je Vlada jer ona jedina šalje jasan stav lokalnoj zuajednici, radnicima i sindikatima da želi održivu brodogradnjju u Rijeci i Puli. Svi dionici iz dana u dan mijenjaju mišljenja, pa samim time je upitno koliko su relevantni dionici procesa", kazao je ministar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država je 25-postotni vlasnik Uljanika, a Horvat obrazalže i zašto Vlada dosada nije imala svoje predstavnike u Nadzornom odboru. "Ja na to pitanje ne bi htio davati jasan odgovor iz jednog razloga. 

U fazi restrukturiranja i 3. maja i drugih brodogradilišta željelo se privatizacijskim modelom izvući državu iz portfelja vlasnika samim time i donošenja poslovnih odluka. Nijedna poslovna odluka u Uljaniku i 3. maju nije produkt vladinog pritiska, a predmet je odluka poslovnog menadžmenta i nadzornog odbora i u tom okruženju treba tražiti odgovornost", kazao je Horvat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar tvrdi da su priče o njegovom neslaganju s ministrom Zdravkom Marićem oko Uljanika krive konstatnacije. "Kolega Marić i ja imamo drugačije viđenje oko plana restrukturiranja. Sve što radimo radimo zajedničkim snagama, reviziju programa smo napravili zajedničkim stavovima, jedan i drugi pokušavamo naći modalitet koji će otvoriti perspektivu opstanka brodogradilišta, a da porezne obveznike to sve što manje košta", kazao je. 

"Tražim mira da pronađemo adekvatanu model, da nam se omogući da model krene u provedbu. Siguran sam da će ključnu riječ u davanju legitimiteta glede zaštite tržišnog natjecanja u petak dati povjerenica iz Bruxellesa", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Horvat je kazao kako je Vlada svjesna činjenice da su neki od tih brodova napravljeni s minusom te da je pitanje treba li graditi brodove s takvim minusom.

"Ja u ovom treutka imam malo iskustva glede gradnje i ugovaranja brodova. Matematika je jednostavna. Ovakav način ugovaranja i izgradnje brodova u oba škvera je neprihvatljiv i dugoročno neodrživ. Tu je ingerencija Vlade da ovakvoj politici stane na kraj i onesposobi jedan i drugi škver za drugačiji modalitet", kazao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo