MINISTAR HORVAT O KRIZI I VLADINIM MJERAMA: / 'Sve je na stolu, javni sektor neće imati potrebe za nekim stvarima'

Image

Razmjeri krize mogli bi biti vrlo bolni. Neki potezi bit će neizbježni

24.3.2020.
19:49
VOYO logo

Sada je već sasvim jasno da će gospodarska kriza koja nam stiže biti teža i opasnija od one koju smo prošli 2008. godine. Vlada je pokrenula neke mjere za kakav-takav spas gospodarstva, a već je 14.000 poslodavaca zatražilo isplatu minimalca. Odgađa se plaćanje poreza i doprinosa poduzetnicima na tri mjeseca uz mogućnost produljenja na još tri, ali samo onima s dugom manjim od 200 kuna. Plaće i mirovine su zasad sigurne. Ministar Marić u nekoliko je navrata rekao kako su to, uz zdravstvo, prioriteti.

Ministar poduzetništva i obrta, Darko Horvat, gostovao je u RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako je teško predvidjeti razmjere krize, ali napominje kako se pripremamo, te da je Hrvatska s prvim setom mjera izašla prva u regiji, ali i Uniji.

Image
HORVAT IZNIO 8 MJERA ZA MIKRO, MALA I SREDNJA, TE VELIKA PODUZEĆA: /

'Cilj je očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti'

Image
HORVAT IZNIO 8 MJERA ZA MIKRO, MALA I SREDNJA, TE VELIKA PODUZEĆA: /

'Cilj je očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti'

30 milijardi kuna osigurano u proračunu

Odgovorio je i na kritike HUP-a koji tvrdi da je minimalac koji vlada nudi pogođenim poduzetnicima premalen. "Za puno radnika 3250 kuna nije mali novac. Da si budemo jasni, svakom poduzetniku danas eliminirati plaćanja bilo čega je velika pomoć. Osiguravamo veliki novac u državnom proračunu. Projekcije su napravljene, mi u prvom koraku govorimo o 30-ak milijardi kuna. Bude li više, morat ćemo se snalaziti na međunarodnom tržištu", rekao je ministar Horvat i dodaje kako je sada nemoguće najaviti hoće li se otpisivati dio potraživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako poslodavci misle da su mjere kozmetičke, ja mislim drugačije. Očekujem kritike, ali i konstruktivne prijedloge", rekao je Horvat.

A što se rezanja plaća tiče...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kome bi ste vi danas rezali? Vojsci, policiji, civilnoj zaštiti? I svim drugim vrijednim djelatnicima. Sve je na stolu, pratimo, iz dana u dan pratimo. Javni sektor neće imati potrebe za nekim stvarima, u tom dijelu o javnom sektoru se može razgovarati. Analiza kad se napravi onda će se izaći s tim podacima", kazao je Darko Horvat gostujući u RTL-u Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo