MINISTAR FINANCIJA POD OGROMNIM PRITISKOM: / Rešetaju ga sa svih strana, povećanje plaća je upitno, past će i ostavke?

Image
Foto: Davor Visnjić/PIXSELL

Dio ministara u Vladi Andreja Plenkovića nezadovoljno je promjenama koje donosi dugo i bombastično najavljivana porezna reforma. Primjedbi je mnogo.

5.11.2016.
15:37
Davor Visnjić/PIXSELL
VOYO logo

Ključno pitanje porezne reforme trenutno je ono hoće li ugostiteljstvu PDV s 13 porasti na 25 posto. Ovisno o toj odluci, Vlada bi mogla ostati možda i bez jednog od sadašnjih ministara. Naime, HDZ-ov ministar turizma Gari Capelli svrstao se na stranu ugostitelja, javlja 24sata.

'Zajednički zaključak je da, ako se PDV na ugostiteljstvo ne može smanjiti, onda ne treba dozvoliti niti njegovo povećanje', navodi se na stranici Ministarstva turizma nakon sastanka ministra i ugostitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capelli je dodatno pojasnio da je ugroženo 10.000 radnih mjesta te da je turizam izvozna djelatnost na koju se ne plaća PDV.

Image
UKIDA SE JOŠ JEDNA POREZNA OLAKŠICA: /

Kupce prve nekretnine čeka neugodno iznenađenje

Image
UKIDA SE JOŠ JEDNA POREZNA OLAKŠICA: /

Kupce prve nekretnine čeka neugodno iznenađenje

Capelli ne odustaje

'PDV treba ostati na 13 posto. Za to imamo snažnu potporu struke i takvo mišljenje ću zastupati dalje u Ministarstvu financija', kazao je Capelli, koji bi zbog toga mogao dati ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, ministar financija svjestan je da, ukoliko popusti, pada cijela reforma.

'Ne odustajem od toga. PDV ugostiteljima treba ići na 25 posto, a osigurali smo im druge olakšice', rekao je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Veći PDV od ugostiteljstva bi trebao pokriti većinu ostalih rupa kao najznačajniji prihod. Trošak bi se u velikoj mjeri prebacio i na turiste, umjesto na građane, objašnjavaju u ministarstvu. Ako bi PDV ugostiteljima ostao 13 posto, nema prostora za sniženje PDV-a na struju, odvoz otpada, smanjenje poreza na dobit poduzetnicima, pokrivanje rupa gradovima i općinama zbog rasterećenja plaća.

Marić bi mogao otići?

Padne li reforma, upitan je i ostanak Marića u Vladi, piše 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marić navodno ugostiteljima ne želi popustiti jer imaju ponajviše neprijavljenog prometa.

Osim ugostitelja i Capellija, Marića pritišću i kulturni djelatnici. Predstavnici svih sektora bili su kod ministrice Nine Obuljen i rekli joj da viši PDV na knjige znači smrt malog izdavaštva, dodatno oporezivanje autorskih honorara nosi njihovo smanjenje za književnike, slikare, novinare... Obuljen im je obećala da će napraviti simulacije učinaka kako bi pomogla svojem sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Most također ima primjedbe

Ključni partner HDZ-a, Most, još nije dao svoje prijedloge, no imaju više primjedbi na poreznu reformu. Ne podržavaju niti PDV na ugostiteljstvo, a imaju i zamjerki na oporezivanje plaća. Smatraju da je bolje smanjiti cijenu hrane nego sniziti PDV na repromaterijal.

Ne dođe li do suglasja, mijenjanje 15 zakona sasvim je upitna, kao i reforma koja bi na snagu trebala stupiti 1. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo