MINISTAR BOŽINOVIĆ NAJAVIO DONOŠENJE ZAKONA O VATROGASTVU: / 'Poboljšat će se status profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Podsjetivši da je nacrt prijedloga novog zakona o vatrogastvu na javnom savjetovanju do 11.

30.10.2019.
13:49
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je u srijedu da će Vlada na sjednici u četvrtak razmotriti temeljni dokument za ulaganja u sustavno smanjenje rizika od katastrofa, uključujući i požare otvorenog prostora koji su prepoznati kao jedan od tri najveća rizika.

Sudjelujući na konferenciji "Požari u Hrvatskoj: obrana i prevencija 2020.", Božinović je rekao da će Strategijom upravljanja rizicima od katastrofa, čija izrada slijedi, dati i smjernice kako smanjiti rizik požara otvorenog prostora. Donošenje Zakona o vatrogastvu, dodao je, daljnji je korak kojim Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) i MUP žele doprinijeti ustrojavanju jedinstvene vatrogasne organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

40 milijuna eura za nove višenamjenske helikoptere

Podsjetivši da je nacrt prijedloga novog zakona o vatrogastvu na javnom savjetovanju do 11. studenoga, Božinović je kazao da bi do iduće godine HVZ mogla profunkcionirati kao središnje državno tijelo za vatrogastvo, pri čemu bi se poboljšao i status profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca.

Božinović je kazao i da je lani iz EU fondova povučeno 38 milijuna eura bespovratnih sredstava za nabavu novih vatrogasnih vozila i radio telekomunikacijske opreme za vatrogastvo, ali i HGSS te druge zaštitne službe. Iz fondova je ove godine rezervirano dodatnih 40 milijuna eura za nabavu pet višenamjenskih helikoptera za potrebe sustava civilne zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prevencija i priprema ključne su za učinkovito gašenje požara", naglasio je Božinović, dodavši da je na provođenju preventivnih mjera zaštite od požara potreban i veći angažman lokalnih vlasti.

Image
KRSTIČEVIĆ: /

U sustavu domovinske sigurnosti je postignut ogroman napredak

Image
KRSTIČEVIĆ: /

U sustavu domovinske sigurnosti je postignut ogroman napredak

Više požara, ali manja opožarena površina

Ovogodišnja požarna sezona, koja uključuje prvih devet mjeseci, bila je treća po broju požara u posljednjih 11 godina, no zahvaljujući brzom uočavanju i gašenju izgorjela površina smanjena je za nešto više od 15 posto u odnosu na razdoblje od 2009. do 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bržem izlasku vatrogasnih postrojbi na intervenciju i boljim rezultatima doprinijela je brza reakcija vatrogasnih i zračnih snaga, rad svih subjekata, poboljšan sustav za dojavu požara te uvođenje novih kamera, ocijenio je Božinović.

Prema MUP-ovim podacima u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno je 6186 požara, od čega 4294 požara na otvorenim prostorima, a pojačanim procesuiranjem prekršitelja policija je ove godine utvrdila da je su 243 požara nastala kao posljedica kaznenih djela i prekršaja, ustvrdio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine pokazala se važnost suradnje

Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je ovogodišnja požarna sezona pokazala važnost partnerstva za sigurnost i uključenje svih subjekata zajednice u suzbijanje požara, istaknuvši kao dobre primjere nabavu bespilotnih letjelica kroz projekt Orbiter 3 Ministarstava poljoprivrede.

Dodao je da su nakon velikih požara u 2017. u sljedeće dvije sezone ostvarili značajne rezultate, a ključna strateška stvar je uspostavljanje jedinstvenog operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, što je omogućilo brže uočavanje požara i donošenja odluke o gašenju požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da se njezino ministarstvo aktivno uključilo u nacionalne planove zaštite od požara. Nabavljen je sustav videonadzora, unaprijeđen je sustav motrenja pa postoji 46 motriteljskih jedinica u četiri dalmatinske županije.

'Situacija nije dramatična, ali zabrinjava trend'

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić upozorio je da su se nad planet nadvile ubrzane klimatske promjene, o čemu danas svjedočimo u Kaliforniji, podsjetivši da je Europski šumarski institut poslao apel čelnicima država da se održi konferencija o ugroženosti šuma. Kao primjer je naveo program njemačke vlade za sanaciju 180.000 hektara šuma, a investirat će 2,3 milijarde eura u spašavanje i obnovu šuma u toj državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj situacija nije dramatična, ali trend zabrinjava. Danas je najugroženiji poljski jasen u podravskom dijelu, Posavini i Slavoniji. Šumarska struka se može s tim boriti", rekao je Jakupčić.

Treća Statusna konferencija „Požari u Hrvatskoj: Obrana i prevencija 2020.” održava se u organizaciji Jutarnjeg lista te ministarstva obrane, unutarnjih poslova i poljoprivrede, a glavni sponzori su Hrvatske šume, HEP i Odašiljači i veze. Uz kreatore javne politike okupila je brojne stručnjake iz gospodarskih, obrambenih i vatrogasnih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo